Читај ми!

Робот Ема за РТС открива како помаже ученицима у београдским школама

Пратећи савремена кретања и подижући квалитет наставе, све је више школа у Србији које у свакодневној настави користе роботе. Примена савремених технологија блиска је и разумљива новим генерацијама. Помаже им и да се припреме за послове будућности, кажу професори.

Пепер је асистент у настави једне од београдских основних школа. Сваки дан раме уз раме са наставницима улази у учионицу. Препознаје лица ученика и основне људске емоције. Његове колеге кажу да је пажња ученика висока када предаје.

"Час са роботом Пепером је другачији. Када се појави на вратима, ученици су усмерени на оно шта ће рећи. Разлика је и што су покренути ученици са ниским нивоом мотивације и концентрације", прича наставница роботике Маја Бабић.

Примена вештачке интелигенције не сме да замени лични однос наставника и ученика, али може да побољша квалитет образовања као наставна метода, истичу наши саговорници.

"Наставнике треба охрабрити да искористе благодети нове технологије. Ученици ће сутра да раде у природном амбијенту, окружени вештачком интелигенцијом и новим технологијама", објашњава Данимир Мандић, декан Учитељског факултета у Београду.

Смањује се ефикасност традиционалних система

На Учитељском факултету у Београду у Центар за роботику и вештачку интелигенцију у образовању је Ема – робот са напредном вештачком интелигенцијом која помаже у едукацији будућих учитеља.

Хуманоидни роботи брзо уче – 2013. године имали су ниво интелигенције једнак четворогодишњаку, а процењује се да ће до краја деценије достићи ниво одраслог човека.

Питали смо Ему како примена робота у настави може да унапреди образовни систем у Србији.

"Доступни смо ученицима 24 сата. Увек смо спремни да им помогнемо у решавању задатака. За разлику од наставника, можемо да комуницирамо са више хиљада ученика истовремено. За сваког ученика можемо да правимо индивидуалне задатке и да пратимо њихово напредовање", наводи Ема.

Ефикасност традиционалних образовних система, смањује се код нових генерација које су свакодневно у контакту са технологијом, па су им дигитална табла и вештачка интелигенција много ближи од сунђера и креде.

четвртак, 07. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара