Читај ми!

Старешинa Богородичине цркве о Благовестима: Овај велики празник обележава почетак спасења

Данас су Благовести, празник посвећен сусрету девице Марије и Архангела Гаврила који јој је рекао да ће родити Спаситеља људског рода. О предстојећим данима пред православни Васкрс говорио је за РТС старешинa Богородичине цркве у Земуну Небојша Тополић.

Благовести су велики празник Цркве Христове, каже старешинa Богородичине цркве у Земуну Небојша Тополић, подсећање на дан када Арханђел Гаврило приступа Богородици и говори јој да ће родити спаситеља света. Богородица у великом страху као млада, верујућа, честита девојка каже: "А како ћу родити када сам ја девојка?" Тада Арханђел Гаврило који благовести, и који је у Старом завету благовестио многе догађаје који ће претходити овоме, каже: "Радуј се Благодатна, Господ је с тобом. Оно што ћеш зачети биће зачето од Духа Светога."

То и јесте заиста велика тајна Христове цркве, подсећа старешинa Богородичине цркве, и самим тим чином, чином Благовести почиње и свето Јеванђеље.

"Сама реч Свето јеванђеље јесте Благовест, тако да овај велики празник обележава почетак спасења, почетак Цркве Христове и свега онога што црква, у ствари, и обележава и што нас чини хришћанима. Без Благовести не би било ни самог Бога, Бога Христа, ни нас као верујућих људи", рекао је Тополић.

Сутра је Лазарева Субота и Врбица која се слави суботом, дан уочи празника Цвети. Који је значај ових празника?

Изузетно су значајни, јер без Лазареве суботе и његовог васкрсења и без уласка Христовог у Јерусалим не би било свега оног касније што је било – страсне седмице, страдања Христовог, распећа и васкрсења Христовог. Последњом Страсном недељом и постом верујући се припремају за велики хришћански празник Васкрс.

У тој недељи значајни дани почињу Великом средом. Које је значење ових служби које се свакога дана одржавају до Васкрса?

Целе те седмице, почевши од понедељка до четвртка, служи се Пређеосвећена литургија. Изузетно је значајна јер су то дани који су претходили и симболишу страдање Христово, његово распеће. На Велики Среду на дан Јудине издаје Христа служимо Свету тајну јелеосвећења. На велики четвртак се чита 12 страсних јеванђеља. За време тог богослужења, када се описује све што се дешавало током страсне седмице, описује страдање, то јест његову људску природу, самог Бога. За време тог богослужења сви верници учествују на тај начин што за време сваког јеванђеља клече. Управо зато и да нагласимо да је потребно да схватимо да то није никаква новост, да то постоји од када постоји и Православна црква.

Провели сте више деценија као веома близак сарадник патријарха Павла. Колико су и данас актуелне његове речи: "Нека вам речи буду благе а докази јаки"?

Управо ове речи патријарха Павла треба да нам буду и порука празника над празницима Васкресења Христовог где ћемо једни од других пре свега тражити опроштај са љубављу, где ћемо рећи "Опрости", где ћемо рећи "Волим те" и где ћемо рећи "Хвала ти". И оно што је најважније, као што је Свети Серафом Саровски рекао:"Христос васкрсе радости моја!" 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво