Читај ми!

Шапић: Цена дневне карте биће 200 динара, уместо контролора – Бели

Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је да ће Скупштини града 13. априла предложити нови систем јавног превоза, који би требало да важи од 1. маја, а по коме ће постојати дневна карта од 200 динара. Град ће поднети тужбе против одговорних за штетне уговоре са "Кенткартом", рекао је градоначелник. 

Александар Шапић је на конференцији за новинаре рекао да више неће бити седам тарифа и четири зоне, већ две зоне и две тарифе. "Неће више постојати ни временска зона, већ ће за обе зоне цена дневне карте бити 200 динара", рекао је Шапић.

Додао је да ће постојати и седмодневна карта, која ће коштати 1.000 динара, додајући да у овом тренутку цена карте за пет дана у све четири зоне износи 2.350 динара.

Шапић каже да месечна карта за све четири зоне тренутно кошта 4.990 динара, а по новом ценовнику месечна карта биће 3.000 динара за прву, односно 3.500 динара за другу зону. "Годишња карта је сада 54.890 динара за све четири зоне, а по новом биће 35.000 динара за прву и другу зону", рекао је Шапић.

Према његовим речима, средњошколци по новом систему неће морати да плаћају превоз до 19. године, грађани преко 65 година имаће бесплатан превоз без икаквих надокнада.

Контролу карата преузима Бели

Шапић је додао и да се укидају контролори, као и да ће тај посао контроле карата преузети – Бели.

Такође, укида се валидатор, рекао је Шапић и додао да ће улаз као и излаз бити на свим вратима аутобуса, како би се избегле гужве.

Додао је да се очекује сваког дана расписавање набавке за 104 локације у граду где ће бити станице у којима ће бити смештени Бели и инспекцијске службе и да очекује да ће бити постављене у наредних годину дана.

"Ми смо упутили захтев Републици Србији тј. Влади Републике Србије за нових 1.000, јер ће нам требати, а онда ћемо ући у озбиљну кампању, ми њима сада тражимо да повећамо плату и када виде у каквим условима ће радити, верујем да ће људи желети да раде, јер ми враћамо достојанство тим људима", рекао је Шапић.

Градоначелник објашњава да су успели да пребаце обуку за Беле из Kаменице у Београд и да је то сада брже и ефикасније.

Град ће поднети тужбе против одговорних за штетне уговоре са "Кенткартом" 

Градоначелник је рекао да ће против турске компаније "Кенткарт" и особа које су с том фирмом потписале уговоре штетне по Град Београд 2011. и 2021. године бити поднете кривичне пријаве, а тужилаштво ће утврдити ко су та лица, али да он у то неће да улази. 

Истакао је да очекује да ће компанија "Кенткарт" поднети тужбу за раскид уговора, а да ће се Град бранити, јер ни тај уговор, штетан по Град, нису испунили. 

"Појавило се сада како ћемо ми плаћати велике пенале, мислим на Градску управу и Град Београд, у случају одлуке суда јер смо раскинули уговор када нисмо имали право. Ја у то не верујем и време ће показати и спреман сам да преузмем сву одговорност, зато што ћемо поднети тужбе против свих одговорних и код приватног предузетника и код свих одговорних унутар Града Београда од 2011. до 2021. године, када је потписан тај други уговор који је још неповољнији", рекао је Шапић. 

Додаје да имају доказ да је уговор од старта штетан, прво финансијски, а затим за грађане. 

Шапић је нагласио да Град ни у једном тренутку није имао приступ подацима који су прикупљани валидаторима. 

"Ми не знамо колико људи користи јавни превоз, знамо само онолико колико нам они кажу. Ми не знамо који број аутобуса излази на улице, па смо онда то бројали ручно пре пар месеци. Ми не знамо колико број људи купи карту, јер сав новац прво легне на њихов рачун, а онда они пошаљу 92 одсто новца Граду, а задрже осам одсто. Зар није логичније обратно, па да ми њима уплатимо на рачун", рекао је Шапић. 

Додао је да је 2011. године потписан уговор са истим људима који данас воде "Кенткарт". 

"Немојте да будете у заблуди да је 'Бусплус' различит од 'Кенткарта', то су исти људи. Само су се ребрендирали, исти је правни наследник и партнери из Турске, али суштински то воде људи одавде", рекао је Шапић.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво