Дан студената – академци траже ниже школарине, боље услове и смештај

Свој дан, 4. април, студенти обележавају у знак сећања на демонстрације против фашизма 1936. године, у којима је погинуо студент права Жарко Мариновић. Најбољим академцима уручене су награде, организоване су свечане академије и програми. Влада најављује улагања у образовање јер је већи број високообразованих људи међу стратешким циљевима Србије.

За награде захвалност, за надлежне молба да се поведе више рачуна о најбољим академцима – од школарина до услова студирања и смештаја.

"Студентима који нису у могућности, а желе да се образују и остварују успехе, треба изаћи у сусрет и помоћи финансијски и друге начине, како би могли да заврше студије", истиче студент проректор Универзитета у Београду Ана Грчић.

Студенткиња београдског Саобраћајног факултета Јелена Ратковић сматра и да је потребна већа солидарност и подршка међу студентима.

Чекају се измене закона

У Србији се на факултетима школује 230.000 академаца, на високим струковним школама још 50.000. Надлежни им обећавају доградњу, реновирање постојећих и градњу нових домова и факултета.

"Очекујемо да се реши питање Факултета безбедности, ФПН-а, београдских уметничких факултета, Филума у Крагујевцу, као и факултета у Нишу и Новом Саду. После тридесет и више година, то ће бити први крупан инфраструктурни искорак", поручује министар просвете Бранко Ружић.

Академци очекују измену Закона о високом образовању којим би се, између осталог, трајно решило питање завршетка студија академцима који су уписали студије пре 2005. године. 

Председница Студентске конференције универзитета Србије Маргарета Смиљанић каже да делегирају своје чланове ове године у радну групу за измене закона о младима, радним праксама, као и за писање Закона о финансирању високог образовања.

Ректор Универзитета у Београду проф. Владан Ђокић каже да подржавају намеру да се свеобухватно реши функционисање и финансирање високошколских установа у Србији.

Јавна расправа о просветним законима очекује се за две недеље.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво