Читај ми!

Пракса за медицинаре обавезна, али не и плаћена - на потезу Министарство финансија

Постоје две могућности плаћене праксе - преко Националне службе запошљавања. Годишње то искористи око 13.000 младих, иако само са евиденције незапослених 40.000 има потребу за тим. Посебан проблем имају они којима је пракса обавезна, попут мединцинара.

После у најбољем случају, шест година студија на Медицинском факултету, следи обевезан стаж. Он није плаћен и траје пола године.

"Ми губимо право на финансирање од стране стипендија и кредита, а мимо тога нисмо у могућности да радимо било шта друго, јер смо у обавези да на стажу проведемо 40 сати недељно", каже Марко Стјепановић, студент 6. године Медицинског факултета у Београду.

"Све што ја могу да урадим је да инсистирам на томе да се то заиста плати. Не треба доктори да раде бесплатно, и стаж сестара исто тако је бесплатан, та деца не добијају никакав новац и онда се чудимо што одлазе да раде у кафићима, а неће у болницама и интензивним негама", рекла је Даница Грујучић, министарка здравља.

Више од 9.000 младих различитих струка, тренутно је радно ангажовано преко програма "Моја прва плата", уз накнаду до 30 хиљада динара. За стручну праксу то је нешто нижи износ, и кроз њу је прошле године прошло три хиљаде дипломаца. За ову годину, у току је конкурс за послодавце који би да ангажују младе, најчешће за производне и услужне делатности.

Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање рекао је да је највећи број за средњу стручну спрему, око две трећине практично припада средњошколцима.

Код оба програма од потреба послодавца зависи кога ће ангажовати и за шта. Уз приватан сектор на конкурс могу да се јаве и државне службе.

"У прошлој години смо имали преко 140 доктора медицине који су били укључени у програме Моја прва плата и стручне праксе, они нису имали претходно радно искуство", истакао је Мартиновић.

Ипак, до 1.000 студената из различитих генерација, годишње стекне диплому лекара, готово половина на београдском факултету. Ресорна министарка се присећа и свог стажирања.

"Тада је била годину дана стажа, била је плата, она јесте била минималац, али је била и ми смо је редовно добијали", рекла је Грујичићева.

Министарство здравља ће изаћи са предлогом да опет буде тако. На потезу је Министарство финасија од чије рачунице зависи хоће ли већ ова генерација завршне године Медецинског факултета, имати плаћено стажирање.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се