Годишњица несреће у руднику "Соко", хуманитарни маратон за помоћ породицама страдалих рудара

Прошло је годину дана од велике рударске несреће у руднику “Соко" у којој је погинуло осам рудара, а 20 повређено. Рудник “Соко” је од тада затворен, а рудари из Алексинца и Сокобање раде у другим рудницима Јавног предузећа Ресавица.

Тог јутра у руднику "Соко" од метана су се угушила осморица рудара, двадесет је имало лакше и теже повреде. Иза погинулих су остале породице и дванаесторо деце.

За годину дана Тужилаштво у Алексинцу два пута је оценило да нема основа за покретање кривичног поступка. Породице најављују иницијативу да се формира анкетни одбор у Скупштини.

“После годину дана остаје жалост за овим људима који су изгубили животе. Њих не можемо да вратимо, али можемо да их се сећамо“, каже Далибор Радичевић, председник општине Алексинац.

“Било, не поновило се. Ми смо ту да ублажимо бол тих породица, да помогнемо колико можемо и пружимо сву подршку“, наводи Миодраг Николић, председник општине Сокобања.

После затварања рудника "Соко" рудари из Алексинца раде широм Србије.

“Мало је мањи одзив рудара након несреће, мало је повећан страх, али нажалост то је такав посао са повећаним ризиком и сви смо ми свесни тог ризика и да морамо да наставимо даље“, истиче Немања Денић, директор Алексиначког рудника.

У част погинулим рударима, њихов колега Ђорђе Живановић организовао је хуманитарни маратон. Придружили су му се маратонци из целе земље.

“Ја сам радио у смени пре незгоде. Шта да вам кажем, веома веома жалосно изгубити главу породице која има иза себе децу“, каже Ђорђе Живановић, рудар и маратонац.

Маратонац Александар Андрић каже да су ову трку трчали како би одали почаст страдалим рударима. “Наши напори су занемарљиви за ово што се десило у руднику“, поручује Андрић.

Маратонац Марко Гајић каже да је ово најважнија трка коју је трчао.

“Једноставно сузе не можете да задржите пред крај да саме не крену. Доста трка смо истрачали, али нам је ово најважнија трка коју смо прешли“, наводи Гајић.

И зато кажу желе да постане традиционална у част погинулим рударима из рудника “Соко".

четвртак, 01. јун 2023.
22° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено