Вишевековне везе Срба и Мађара побратимиле Ириг и Шиклош

Најбоље односе Мађарске и Србије у новијој историји сада користе градови и општине две земље за продубљивање сарадње за добробит грађана са обе стране границе. Тако су локалне самоуправе Ирига и града Шиклоша у Мађарској озваничиле пријатељство.

Капетан шиклошке тврђаве Петер Сентђерђи симболичним пуцњем означио је долазак нових пријатеља у град и потписивање декларације о братимљењу са Иригом. Десило се то у једној од најстаријих и најочуванијих тврђава код суседа која је и Мађарима и Србима служила за заједничку одбрану од Турака:

 "Широк је спектар области за сарадњу: пре свега у туризму, посебно у области велнеса, винског туризма и градитељског наслеђа којима су богата оба града. Развијаћемо сарадњу у области образовања због младих људи са обе стране границе, повезиваћемо културне институције, али нам је веома нам је важна и економска сарадња", рекао је Габор Ригл, градоначелник Шиклоша.

Председник Општине Ириг Тихомир Стојаковић рекао је да имају сличне винограде и богато културно наслеђе.

"Имамо скоро исте винограде, вина су им прелепа, културно наслеђе имају изузетно богато и дошли смо на идеју да се побратимимо. Оно што планирамо у наредном периоду да заједнички учествујемо на пројектима Европске уније, да сарађујемо у области спорта и културе", наводи Стојаковић.

У тврђави која је настала у 13. веку посебна соба посвећена је српском наслеђу у Барањи. Ириг и Шиклош посебно повезује српски кнез Штефан Штиљановић који се у 16. веку, са тадашњим угарским снагама борио против Турака.

Локални Срби су 1738. године подигли храм Српске православне цркве у центру Шиклоша, што сведочи о вишевековном боравку Срба на овим просторима.

Иконостас храма у Шиклошу плени својом лепотом, а обреди у храму су ретки јер је Срба у насељу тек педесетак:

"Везани смо јер смо били иста држава, а сада у новије време, покушавамо да се вежемо преко туризма. Као заједница, имамо изузетну помоћ државе у Мађарској, тако да су нам сва врата отворена", каже Синиша Ножица, потпредседник самоуправе Срба у Шиклошу.

Братимљење са Иригом домаћини у Шиклошу су приредили за Дан свог града одајући тиме посебну част новим српским пријатељима.

субота, 25. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије