Гужве пред вратима продуженог боравка у Београду, родитељи забринути

Упис првака почиње у понедељак. Поједине су школе пуне и отварају и по девет одељења. То ће додатно искомпликовати организацију физичког у сали, али родитеље тренутно више брине нешто друго. Да ли ће бити места за сву децу којој је потребан продужени боравак?

Седамдесет четири одељења и више од 2.000 ученика, а за продужени боравак простора само за пет одељења. Тако већ годинама стоје ствари у Основној школи "Павле Савић" у Миријеву, једној од највећих у Србији. Зато су жеље родитеља једно, а могућности да им деца остају у продуженом боравку нешто сасвим друго. Предност при упису имају деца чији су родитељи запослени, самохране мајке и примаоци социјалне помоћи. 

Ако вам кажем податак да смо ове године планирали да упишемо девет одељења, односно 270 ученика. Од 270 ученика уписујемо само три групе што је  недовољно који год критеријум да применимо.То је несклад између потреба и капацитета школе”, рекао је Милан Крстић директор ОШ "Павле Савић".

По изградњи стамбених објеката, Миријево је, очигледно, примамљиво за инвеститоре. Због приступачне цене квадратног метра новог стана, ово насеље је интересантно и младим брачним паровима, који треба да реше и друге проблеме - који вртић, која основна школа и дневни боравак. У другој основној школи у Миријеву "Деспот Стефан Лазаревић" ситуација ништа боља.

"Што се тиче боравка 263 ученика данас похађа боравак - пет одељења првог разреда и четири одељења другог разреда. Сви капацитети су толико попуњени да је у функцију боравка школа морала да стави и свечану салу“, навела је Ивана Перуновић, председница Савета родитеља ОШ "Деспот Стефан Лазаревић".

Наредне школске године очекује се око 16.000 првака. Колико ће бити захтева за продужени боравак, знаће се када се заврши упис.

"Градски секретаријат за образовање и дечију заштиту у сарадњи са Министарством просвете и директорима школа проналази нека решења како да превазиђе проблеме. Проналажењем неких других објеката који могу да приме децу за продужени боравак“, напоменуо је Саша Стојановић из Секретаријата за образовање и дечју заштиту.

У појединим насељима проблем са недостатком учионица траје годинама, иако је сваки слободан простор прилагођен за организовање продуженог боравка. Чак ни плаћање учитеља не представља проблем, јер њихове зараде финансирају Град и Министарство просвете.

Родитељи чији захтеви буду одбијени немају много избора, па децу морају да уписују у приватне установе. Сви се слажу да би изградња нових школа решила проблем, а до тада, деца ће морати тамо где има мање ђака, колико год да су те школе удаљене од њихове куће.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво