Почели радови на уређењу Борковачког језера

Борковачко језеро, на јужним падинама Фрушке горе, на само два километра од Руме, настало је седамдесетих година прошлог века изградњом бране на истоименом потоку. Због богатства биљног света око језера, називају га "плућима регије". Ових дана почели су велики радови на уређењу језера и приобаља.

Реконструкција Борковачке долине око језера и парк-шуме предвиђена је у две фазе, кажу надлежни. Уређење обале и видиковца на простору од око стотину хектара прелепе природе почело је багеровањем материјала са трасе, где ће бити плажни мобилијар, помоћни објекти и гејзир.

Новац за прве радове обезбеђен је из буџета, а за градњу читавог комплекса потребна је помоћ државе.

"Планирамо да до лета имамо лепо уређену плажу. Потом, даља фаза је изградња пешачко-бициклистичке стазе око читавог језера као и шеталиште дуж плаже које ће доћо до бране, такође и брану сређујемо, а поред тога биће изграђен прелеп споменик посвећен српској породици", објашњава Александра Ћирић, председница општине Рума.

Потребне измене детаљног плана регулације

За велики инфраструктурни пројекат који везује Руму са општином Ириг, потребне су и измене детаљног плана регулације, све у складу са условима водног земљишта.

"План предвиђа потпуно уређење обале са плажом, планира се изградња кеја око језера. Језеро је само предвиђено као купалиште и за спорт на води", истиче в. д. директорка ЈП "Урбанизам и изградња" из Руме Владислава Повић.

Упоредо, почели су радови и на Борковачком каналу где ће бити пешачко-бициклистичка стаза која ће другом трасом спојити центар Руме са овим излетиштем. Колико ће то унапредити туризам говори податак да се у Руми бележи 30.000 ноћења годишње, а дневне посете гостију су далеко веће.

четвртак, 01. јун 2023.
17° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено