И ове године бирају се хероји – ко испуњава услове да понесе ово признање

Већ трећу годину Европска унија у Србији организује конкурс "Они су хероји" и даје признање грађанима који су били најхуманији у претходној години. Овогодишњи конкурс почео је средином марта.

Конкурс је настао почетком пандемије и зато не чуди што су хероји већином били људи на првој линији борбе против коронавируса. Једна од њих је и Слађана, која је у тријажном контејнеру испред Института "Батут" тестирала и вакцинисала велики број људи. То ради и данас, увек уз осмех и стрпљење, јер јој је пријатан однос са пацијентима био највећи извор снаге.

"Страх од непознатог је био присутан, лични, али професионални не. Ми смо имали континуиране едукације, користили смо заштитну опрему и није било разлога за неки страх. Један од најтежих тренутака је био када је од последица коронавируса преминуо мој рођени брат. Након тога су почели да се заражавају моји пријатељи, моје колеге, чланови њихових породица. Сусретала сам се са тежим клиничким сликама, са смртним исходима, то су биле тешке ситуације", каже Слађана Поповић, медицински радник.

Хероји су били и учитељи, полицајци, уметници, новинари – они који нису имали пажњу јавности, а заслужили су велику захвалност. За актуелни конкурс већ је пријављено више од 50 кандидата. Услов је једино да су пунолетни.

"Било ко може да пријави свог хероја до 5. априла када се конкурс затвара. Путем платформе 'Они су хероји' могу да номинују људе које знају, који су помагали читавој заједници. Управо ће грађани утицати на избор хероја, јер ће после завршетка конкурса гласати и изабрати оне који заслужују признаје. Тако желимо да кажемо хвала не само њима, већ свим људима који своје време несебично посвећују другима", наводи Пол Анри Пресе, шеф за комуникације и медије у Делегацији ЕУ у Србији.

Бира се десет хероја 2022. године. После гласања, коначну одлуку донеће представници цивилног друштва, сарадници Делегације Европске уније и Фондације "Ана и Владе Дивац" која је партнер пројекта. Победници ће бити проглашени 10. маја.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво