Магнетна клопка за гелере – како је докторка Душанка Мандић помогла стотинама пацијената

Током НАТО агресије 1999. године, теже или лакше рањено је око 6.000 цивила, а неки од њих су завршили са гелерима у телу. Докторка Душанка Мандић креирала је магнетну клопку за гелере, револуционарну технику за збрињавање и лечење повређених од гелера или било којих других металних предмета који заврше у телу.

Чланица Српске академије иновационих наука др Душанка Мандић каже за РТС да се и данас сусреће са повредама насталих од заосталих гелера у телу који сметају пацијентима да воде нормалан живот.

"Гелер се не дира уколико је у тзв. мирној зони, али ако је 'легао' на крвни суд или нерв, требало би бар да се помери", рекла је др Мандић.

Каже да је лечила око 800 пацијената, а међу њима је било и деце. Ту су били и они који су остали без обе руке или ока. Како додаје, још долазе пацијенти са гелерима, али је таквих случајева све мање.

Уколико је гелер на нерву долази до замора и трњења, јаких пекућих болова, док постоје и "фантомски" болови код ампутираних екстремитета, истиче Мандићева.

Наводи да је магнетна клопка за гелере била светски важан проналазак 1996. године, а да је патентиран годину дана раније. Каже да клопку користи још од 1992. године.

Објашњава да су то магнети попут природног Земљиног магнетизма и да не могу нашкодити пацијенту. "Клопка у своје поље увчачи металне предмете. Осим гелера од експлозивних направа то могу да буду и комади игле, удице, део ножа или чекића", истиче докторка.

Према њеним речима, неки одломљени комади металних предмета се могу одмах извадити, у року од петнаестак до 20 минута, док се неки повлаче полако, криволинијски, како се не би оштетили крвни судови и витални органи поред којих пролазе.

Тај гелер који магнет гура повлачи са собом и крвне судове, али их не може пресећи, чак, истиче Мандићева, не направи ни модрицу.

У 60 одсто случајева гелер се извади у року од шест недеља, док се неки никада не извуку. "У случају десетина ситних гелера клопка их групише на једно место како би се лакше извукли из тела", каже докторка.

Ова техника примењује се у 54 земље света, а њоме је, каже, двадесет година подучавала лекаре специјалисте.

Лечење повређених у чернобиљској катастрофи

Наглашава да је магнетном клопком лечила и ране на крвним судовима од зрачења унесрећених у катастрофи у Чернобиљу.

Из клопке је настала и трака, односно, униполарно оријетинсано поље, која обнавља хрскавицу. "Та хрскавица се натапа водом у магнетном пољу тако да зглобови, кук, раме, лакат, колено поново постану савитљиви. Крвни судови се лакше и боље регенеришу у магнетном пољу, стварају се нови пупољци крвних судова", објашњава Душанка Мандић

Указује на то да је најновија употреба магнетног поља стварање нових, периферних нерава.

Каже да за 54 године рада посебно памти рад са спортистима који, како оцењује, трпе гладијаторске напоре. Многи долазе на превентивне терапије како би ублажили последице тих напора. Међу онима са којима је радила је и Новак Ђоковић.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво