Ко је све направио пропуст у случају девојчице са Звездаре

Ухапшен је отац који је држао ћерку заробљену у стану на Звездари, а бројна питања и даље су отворена. Девојчица није била уписана ни у једну школу, потврдили су за РТС у Министарству просвете. Прецизирају и да евиденцију о деци која треба да крену у први разред по закону води Општина. Ко је направио пропуст биће утврђено, обећава и Министарство за бригу о породици.

Тридесетседмогодишњи У. П. је, како се сумња, осмогодишњу ћерку годинама држао затворену у стану. У јавности се појављују детаљи – да је била закључана у купатилу, неухрањена, окружена смећем. За случај се сазнало након што је партнерка злостављача полицији пријавила насиље.

"До сада је тужилаштво дошло до сазнања да је девојчица одлуком суда поверена на старање оцу, с обзиром на то да је мајка раније била зависник, а да је утврђено да је отац подобан родитељ", наводи Прво основно јавно тужилаштво у Београду.

Још 2015. године, када је девојчица рођена, породилиште је пријавило да родитељи не брину адекватно о новорођенчету. Смештено је у Прихватилиште, а Центар за социјални рад је покренуо тужбу да се и оцу и мајци одузме родитељско право. Три године касније, тврде суд је донео одлуку да се дете ипак повери оцу.

"Две године праћења породице нису дала индикаторе за забринутост за безбедност, живот, здравље детета. Након две године, орган старатељства је смањио интензитет праћења и то је заправо све било до 2020. године", каже Смиља Игић, психолошкиња и супервизорка службе за децу.

Суд саопштава да дете 2018. није поверено оцу на самостално вршење родитељског права.

"Правноснажном пресудом мајка је делимично лишена родитељског права. У преосталом делу тужбе, којом је тражено да се мајка потпуно лиши родитељског права, а отац делимично, тужбени захтев је одбијен. Одбијен је и предлог оца да до правноснажног окончања поступка малолетно дете буде поверено њему ради самосталног вршења родитељског права", наводи Први основни суд у Београду.

Три потенцијална пропуста

Од тада Центар за социјални рад није имао информације шта се дешава у породици. Одговор на питање како је девојчица постала готово невидљива за систем упућени траже у три потенцијална пропуста надлежних.

"Како је направљена процена, како је рађено праћење ове породице, односно оца и детета, и шта је учињено када је пријављено да се у стану налази дете и да се чују неки звуци. Морам да кажем да је пропуст направило и окружење тог детета, готово је немогуће да су сви знали да готово пет година живи неко дете у стану које никада нису видели и да нико се није питао да ли дете иде у вртић, да ли се уопште игра и да ли је уписано у школу", наглашава Тања Игњатовић, Аутономни женски центар.

Девојчица није била уписана ни у једну школу, потврдили су за РТС у Министарству просвете. Зато, кажу, школа и није могла да реагује на занемаривање нити да обавести надлежне. Прецизирају и да евиденцији о деци која треба да крену у први разред по закону води општина. Ко је направио пропуст биће утврђено, обећава и Министарство за бригу о породици.

"Оно што ћемо урадити у наредном периоду је да ћемо извршити надзор над стручним радом градског центра за социјални рад у Београду у поступку који су раније водили у односу на ову породицу која је била на њиховој евиденцији, а такође ћемо извршити надзор и у односу на поступање градског центра за специјални рад у односу на поступање након овог догађаја", истиче Вукота Влаховић, Министарство за бригу о породици.

Реаговао је и заштитник грађана – покренуо је контролу шест институција – центара за социјални рад, домова здравља, школе, полиције, надлежних министарстава. Девојчица је тренутно збринута на клиници у Тиршовој. О њеној судбини одлучиће Центар за социјални рад.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво