Шире се пчелињаци у Јабланичком округу, пролећни дани најављују медоносну годину

Последњих неколико година пчеларство у Јабланичком округу je у успону. Све више је и кошница и пчелара који производе углавном багремов мед. Март је најважнији месец за развој пчелињих заједница, а пчелари се надају да ће и ова, као и прошла година, бити медоносна.

Са тридесетпетогодишњим искуством и 131 кошницом, Бора Марковић је међу успешнијим пчеларима у лесковачком крају. Захваљујући меду, одшколовао је троје деце. Пренео им је љубав и знање о пчеларењу. Са првим пролећним данима највише је посла – прегледају се кошнице и прихрањују пчеле.

"На три рама већ има легла и богами по два рама, три има меда. Тако да су ми ове године пчелице изимиле туто комплето све. Немам губитке уопште", каже ,Бора Марковић, пчелар из Лесковца.

На Пашиној чесми код Лесковца, где царује багрем, на све стране пчелињаци. Цветановићи из сваке кошнице изваде 15 килограма меда када су добри временски услови.

"Сад пет евра није као прошле године, нисмо joш дали мед, чекамо добру цену", каже Добрица Цветановић, пчеларка из Лесковца.

Са пуно ентузијазма саградили су и комору, за апи-терапију. Ваздух из кошнице, каже Стојан, благотворан је за многе здравствене проблеме.

"Восак, мед, прополис, перга, матични млеч, сва та испарења која се јављају у кошници то се удише", каже Стојан Цветановић. 

Три удружења у Лесковцу окупљају око 300 пчелара. Ретки су они који селе пчеле. То је велики издатак баш као и рамови, лекови, прихрана. Свака помоћ је добродошла.

"Захваљујући ГИЗ-у ми смо добили приколице, добили су млади пчелари и кошнице тако да има пуно пчелара који су кренули у производњу", каже Зоран Марковић,председник удружења пчелара Лесковац.

У Јабланичком округу, уз субвенције шире се пчелињаци. Млади се удружују.

"То су све неки предели где можемо остварити добру причу, бити препознатљиви, чак штавише брендирати своје производе", каже Ненад Стефановић,саветодавац ПССС Лесковац. 

У Јужном Поморављу има 21.000 пчелињих заједница. Годишње се произведе између 200 и 300 тона меда. Проценат багремовог меда је 75 одсто.

петак, 21. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије