Екипа РТС-а у седишту 72. бригаде за специјалне операције – приказ неутралисања терориста у селу

Још пет дана остало је за пријаву на конкурс за специјалне јединице Војске Србије. Екипа РТС-а имала је прилику да један дан проведе у касарни "Растко Немањић" у Панчеву, седишту 72. бригаде за специјалне операције.

Терористи су заузели домаћинство у једном селу, задатак специјалаца Војске Србије је да их неутралише. Ово је једна од вежби припадника 72. бригаде за специјалне операције. На овај начин вежбају готово свакодневно. У тзв. сеоском абијенту пролазе обуку за руралну борбу.

Један од делова обуке припадника 72. БСО је патролирање и извиђање насељеног места.

Док проверавају објекат по објекат, собу по собу, увежбавају кретњу изнова и изнова, снајперски пар из зграде будно мотри на тим.

Снајпериста 72. бригаде за специјалне операције објашњава да је улога снајперисте веома битна зато што је снајперски пар око самог тима који напада запоседнути објекат.

"Тиме смо ми прва подршка тиму на правцу напада. Ми смо у непрекидној комуникацији са тимом, вршимо осматрање целокупног објекта и чак и ширег реона и уколико има опасности по тим, први ћемо неутралисати опасност", рекао је снајпериста 72. бригаде.

У непосредној близини налази се и импровизована стена за алпинистику. Да би се што брже спустили низ литицу увежбавају различите технике, током читавог дана. Алпинистика, као и све остале захтеве обуке, очекују и нове кандидате у 72.

"Од захтевних обука које се реализују у 72. БСО издвојио бих падобранство, роњење, у склопу ватрене обуке тактичка употреба наоружања, рушење, затим алпинистичка обука", каже припадник 72. бригаде за специјалне операције.

Током целог дана у касарни ове елитне јединице, готово у сваком делу, траје интензивна обука. Припадници су подвргнути физичкој обуци, затим увежбавању различитих борилачких спортова. А да би били што прецизнији и што вештији у руковању ватреним оружјем неопоходно је да испале на хиљаде метака из свег расположивог наоружања које поседује бригада.

Јединица је формирана на Савиндан 1992. године, зато централно место у касарни заузима споменик посвећен Светом Сави.

"Овде испред споменика нашем светитељу желим да кажем да је наша касарна Растко Немањић својеврсни храм где станују, бораве и где се обучавају најспремнији, елита у елити, заједно са свим нашим припадницима специјалних снага", каже бригадни генерал др Мирослав Талијан, командант 72. бригаде за специјалне операције.

Бригада своју традицију чува и у спомен-соби. Предмети и фотографије подсећају на оно шта је она била и како су се њени борци борили, нарочито током ратних дејстава на Косову и Метохији 1998. и 1999. године.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво