Проба завршног испита смерница за боље припреме, шта је ђацима на располагању

На дводневни пробни завршни испит изашло је више од 64 хиљаде 700 осмака. Добијени резултати смерница су да се боље припреме за завршни испит који се одржава од 21. до 23. јуна. Осим припремне наставе у школама, на располагању су им и Е-вежбаоница на српском и на осам језика националних мањина, на којима се одржавају настава, тестови и РТС Планета.

Сада осмаци поуздано знају да морају више пажње да обрате на задатке са две једначине, јер им је управо осамнаести задатак на пробном тесту из математике задао највише проблема. На данашњу проверу знања дошли су релаксиранији.

"Не бих да стварам себи превелики стрес, зато што је то ипак пробни, али такође ми за неке смернице указује шта треба да вежбам и мислим да је јако корисно“, каже ученица ОШ "Бора Станковић" из Београда Ива Остојић.

Директорка те школе Марија Латиновић истиче да је пробни завршни испит изузетно важан за ђаке зато што они на тај начин могу да провере себе и своје знање пре реалног завршног испита, да виде где су њихове слабе стане, а где су били јачи и да у том смеру наставе са учењем.

Први пут будући средњошколци полажу задатке из области коју су одабрали као изборни предмет. Најпопуларнија је биологија, док је физика на зачељу.

Ленка је изабрала физику, јер јој она најбоље иде, док се Давид определио за географију јер је из тог предмета ишао и прошле и ове године на такмичење, и доста се спремао из тог предмета.

Одлука о замени комбинованог - тестом из изборног предмета донета је уз консулатцију са ресорним заводима и Националним просветним саветом.

"Да омогућимо деци која завршавају основни ниво образовања, и јесу већ довољно зрела, да се определе који од тих пет предмета им јесу у фокусу, да им олакшамо зарад неке даље орјентације у свом школовању, па и у неком каријерном опредељивању. И мислим да је то не само правичније, праведније, него и сасвим логичније и ефективније у погледу њихових даљих животних опредељења“, рекао је министар просвете Бранко Ружић.

Они који из неког разлога нису изашли на пробни завршни испит, накнадно ће провежбати задатке. Наредне недеље тестове и резултате ће на сајту објавити Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара