Лађевци најчешћа мета НАТО бомби, мештани и данас страхују од авиона

Вероватно да у Србији нема села које је претрпело толико бомби колико су Лађевци код Краљева 1999. године. Највише их је пало на писту и хангаре војног аеродрома, али и међу домове мештана.

Застрашујући звук пројектила, 86-годишња Злата Арнаутовић уз Катрге још увек памти. Данас страхује и од звука путничких авиона који полећу са оближњих Лађеваца

"Не дај боже никада, никада више да дочекам. Дрхтим још, шта ћеш. Свакој сили, како кажу, капу скини“, каже Злата.

Те ноћи, 24. марта, прва ракета пала је на аеродромску писту, друга се срушила на кућу Арнаутовића пред зору, око 4 сата. За пар минута још једна је направила кратер у дворишту Јанковића. Они гелере и данас пребројавају. Два су још у телу њиховог сина.

"Лекари су покушали то да му сузбију, не може, кажу да изваде гелере, кост је пришла. Нису смели да му изваде, јер би остао неспособан“, наводи Љиља Јанковић, село Катрга код Лајеваца.

"Пробило је плуг, челик је пробило, гелери, камоли детету месо. Још увек има парчића свуда, када радимо нешто по њиви и башти копамо, скупљамо и бацамо“, додаје Зоран Јанковић, село Катрга код Лађеваца.

Само у ноћи између 25. и 26. марта на Лађевце, оближњу Катргу, Отроке и Цветке испаљено је 20 пројектила. У хируршким салама краљевачке болнице радило се као на траци. На ортопедији у једном тренутку није имало места за све, присећа се Милан Вуковић. Од повреда које је задобио у Лађевцима, четири године се борио да поново стане на своје ноге

"Све су то трауме за људе, за цивиле, за породице. Наравно, хришћански је опростити, али због покољења наших, због деце наше, не смемо да заборавимо“, истиче Милан Вуковић.

Током 54 дана, колико је Краљево било мета бомбардера и касетних ракета, повређено је 37 цивила. Оштећено је или уништено 1.750 објеката.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво