И болница на удару НАТО-а – слике не бледе, хирург из "Драгише Мишовића" о кобној ноћи

Др Горан Васић, општи хирург из КБЦ "Др Драгиша Мишовић", установе која је погођена у бомбардовању 1999. године, каже за РТС да је то било трауматично за све запослене, али да су били у операционој сали и када су се чуле сирене и када су се чуле бомбе које су падале.

Бомбе су, током агресије НАТО-а 1999. године, 78 дана падале и на здравствене установе. Радило се под сиренама, а онда је 20. маја 1999. године НАТО ракета у десет до један ујутру, погодила Клиничко-болнички центар "Доктор Драгиша Мишовић". Погинуло је седам гардиста, троје пацијената и чувар. Уништена је зграда неурологије, а оштећене су зграде Дечје и Гинеколошко-акушерске клинике.


И у тој ситуацији спасавани су пацијенти. Сећања на ту ноћ не бледе.

Др Горан Васић, општи хирург из КБЦ "Др Драгиша Мишовић" каже да се увек нерадо сећа тог периода и тих дана, јер је то заиста било нешто трауматично за све људе.

"Болница је функционисала у свим сегментима, тада смо обуставили редован рад на хирургији, редовне операције, а радиле су се све хитне операције, тако да смо врло често били у операционој сали и када су се чуле сирене и када су се чуле бомбе које су падале. То нас није ометало. Били смо у сали, посвећени смо томе, радили смо оно што смо требали да радимо, оно за шта смо обучени", додаје Васић.

Гледали су, истиче, да имају минималан број пацијената. "Чим се стекну услови, пуштали смо пацијенте управо из безбедносних разлога", каже Васић.

"Педесет осмог дана бомбардовања, у 50 минута иза поноћи пала је бомба у саму зграду неурологије и направиле кратер од седам метара. Збрисана је зграда неурологије", сећа се Васић.

Истиче да су све жене и све бебе из породилишта у најкраћем року евакуисани.

"Учествовали смо сви у томе и пребацили су их у Народни фронт, у Вишеградску ради даљег опоравка", каже Васић.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво