Усвојена платформа за бољи положај наставника и привлачење студената

Сенат Универзитета у Београду усвојио је платформу за побољшање положаја наставника и привлачење будућих студената да се баве том професијом. Документ је саставило осам декана факултета са наставничким смеровима.

Предложени су конкретни кораци – стипендије и станови би вратили наставнике у учионице, кажу професори. Платформу  пре свега треба везати за Стратегију образовања до 2030. године.

Проф. Дејан Филиповић, проректор Универзитета у Београду каже да је потребно да се  формира радна група од представника Министарства просвете и Универзитета у Београду.

"Мислим да ће се и други универзитети томе прикључити, као и да видимо који су то кораци да ђаци уписују наставничке факултете. Уколико се овако настави, за неколико година нећемо имати кадра у основним и средњим школама", поручује Филиповић.

Професори кажу и да би требало да постоји разлика у платама наставника. 

"Они који су пред пензијом, који су се истицали тако што су се додатно ангажовали на такмичењима и чији су ђаци имали запажене резултате, треба да имају доста већу плату од почетника", каже проф. Зоран Ракић, декан Математичког факултета Универзитета у Београду.

"Наставничка професија угрожена"

Подсећају да се за наставника математике у Београду, ове године одлучило само шест бруцоша. Предлажу да се уради детаљна анализа основних и средњих школа, како би се видело са каквим кадровима се располаже. 

"Говори се и о  материјалном статусу, али и о томе на који начин је наставничка професија угрожена. Сведоци смо да су наставници у великом проблему и када је реч о ученицима и родитељима", наводи проф. Љубиша Станисављевић, декан Биолошког факултета Универзитета у Београду.

Платформу су сачинили декани Филозофског, Филолошког, Хемијског, Физичког, Математичког, Биолошког, Географског и Факултета за физичку хемију.

Декан Православно богословског факултета Зоран Ранковић каже да и тај факултет школује просветни кадар, вероучитеље, којих у Србији има око 1.000, као и да за њих треба решити питање уговора о раду. 

недеља, 04. јун 2023.
23° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено