Брнабићева са ректорима универзитета о школаринама

Премијерка Ана Брнабић је са ректорима државних универзитета, деканима факултета Универзитета у Београду и у Нишу, као и Студентском конференцијом универзитета Србије и студентским парламентима факултета, разговарала о актуелној теми повећања школарина, као и о унапређењу система финансирања високог образовања.

Брнабићева са ректорима универзитета о школаринама Брнабићева са ректорима универзитета о школаринама

На састанку је договорено да Министарство просвете са кабинетом премијерке оформи Радну групу која ће радити на нацрту закона о финансирању високог образовања, а позив за учешће у Радној групи подржали су и прихватили сви учесници састанка, саопштила је владина прес служба.

Премијерка Брнабић нагласила је да је састанак првенствено организован да би се нашао начин за још бољу сарадњу, наводи се у саопштењу владине прес службе.

Она је, такође, додала да држава улаже велика средства у образовање, али да треба да се повећа транспарентност, да се виде резултати улагања, како би Србија имала високо образовање које ће бити усклађено са потребама државе, привреде и студената,

Брнабићева је истакла да треба успоставити одрживост система високог образовања, али уз јачање веза тржишта рада, истраживачке делатности и подстицања развоја, односно пружања подршке променама, иновацијама и дефицитарним областима.

Премијерка је рекла да је успостављањем Јединственог информационог система у просвети омогућено да Влада има одговоре на питања на које до сада није имала - колико дуго студенти студирају, колико их напусти програме после прве године или у било ком тренутку током студирања, а колико их настави школовање, који је институционални трошак за сваки програм годишње и за сваки студијски програм, колико дипломаца се запосли и колико брзо, а ове информације могу бити полазни основ при изради новог закона и подзаконских аката.

Састанку су присуствовали и потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали, министар просвете Бранко Ружић и министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, додаје се у саопштењу.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво