Докторка Јовичић из Тиршове: Иде вирус па за њим као сенка иде бактерија

Не треба да се бојимо када детету цури нос, кашље, када има секрецију из носа, температуру до 38 степени, али висока температура са променом обрасца убрзаног дисања мора да буде аларм да се јави педијатру, рекла је за РТС др Невена Јовичић, педијатар пулмолог Универзитетске дечије клинике у Београду.

Зима је прошла, али сезонске респираторне болести нису. Како померање и продужавање сезоне вируса утиче на малишане који већ имају хроничне респираторне болести? 

Др Невена Јовичић, педијатар пулмолог Универзитетске дечије клинике у Београду рекла је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да не може да каже да је једна тешка сезона иза нас зато што сезона још траје. 

"Имамо продужену сезону грипа што је било неуобичајено ранијих година пре ковид пандемије. Сведоци смо тога да је грип присутан и велики је број деце која су оболела од грипа али морам да кажем и од других вирусних респираторних болести“, рекла је Јовичићева. 

То је, како каже докторка, оно што може да представља проблем – то су коинфекције. 

Према њеним речима, углавном су то различити вируси, али ове сезоне је посебно јер је дошла после ковид пандемије. 

"Претходне две до три године били смо у периодима затворености, деца су била ван својих свакодневних активности, ван свог свакодневног окружења где деца ипак стичу одређени имунитет, излажу се постепено одређеним вирусима, развијамо меморисјки имунитет, ћелије наше памте вирус па га онда препознају у следећем контакту", рекла је она. 

Али, како додаје, то нисмо имали у претходне две до три године. 

"Када смо се поптуно отворили, када су кренули колективи, вируси нису могли нестати, ковид је померио те вирусе, нису нестали тако да имамо ситуацију да су коинфекције проблем", напоменула је др Јовичић. 

Објаснила је да када беба има репираторни синцицијлани вирус, а да има и обичан рино вирус уз то – то више компликује клиничку слику него да је само једна инфекција присутна. 

Истиче да је то оно што је ове године проблем, практично померање сезоне свих респираторних инфекција. Имамо неке вирусе који су присутни целе годинје, то су адено вируси, али РСВ инфекција се помера – раније је било од октобра до марта, сада је од новембра па улазимо у мај. Прошле сезоне смо имали током лета. 

Не можемо да заборавимо и ковид инфекције, још смо у сезони. Понављане респираторне инфекције имају социоекономски ефекат – изостајање из школе, изостајање са посла, честе посете педијатру, што све има своју цену, указала је Јовичићева. 

Порука родитељима да посматрају своје дете

Важно је да водимо уравнотежен живот, адекватна исхрана, порука родитељима је да посматрају своје дете, честе респираторне инфекције стварају већу склоност ка бактеријским инфекцијама које могу доћи после тога. 

Објашњава да се некада бактерије и вируси понашају као човек и сенка, иде вирус па за њим као сенка иде бактерија. 

Када је дете претходно имало инфуленцу, односно грип, склоније је компликованој инфекцији. Када дете после вирусних инфекција добије високу температуру, морамо бити обазриви, навела је она. 

Не треба да се много бојимо када цури нос и дете кашље, када има секрецију из носа када су температуре до 38 степени, али висока температура са променом обрасца убрзаног дисања мора да буде аларм да се јавимо свом педијатру, саветује др Јовичић. 

"Када је дете другачије, када је није немирно као иначе, када не једе као иначе, када не спава као иначе, када је плачљиво и раздражљиво то су знаци који указују на промену општег стања, а када је добро дете да је што више на сунцу", закључила је др Јовичић.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво