Скрининг спиналне мишићне атрофије у Народном фронту, револуција у терапији одојчади

Под слоганом "Стварамо промене" у Београду се одржава Међународна конференција о спиналној мишићној атрофији. У породилишту Народни фронт од априла прошле године уведен је пилот-пројекат раног откривања те болести, а више малишана је добило терапију. Тестирано је 6.500 новорођенчади, код троје је дијагностикована спинална мишићна атрофија.

Проф. др Димитрије Николић, педијатар неуролог изјавио је да смо за десет година практично направили револуцију на терапијском пољу, истичући да је спинална мишићна атрофија била један од водећих убица одојчади.

"Омогућили смо да троје деце које смо дијагностификовали у скринингу, односно двоје и старији брат имају потпуно уредан живот – да могу да ходају, похађају школу, трче... И ту је вредност неонаталног скрининга“, објашњава Николић

Тамара Вучић, прва дама Србије каже да су издвајања за ретке болести у последњих 10 година су порасла 33 пута, што је велико охрабрење за све.

"Данас се о ретким болестима говори и пише. Сви знамо за спиналну мишићну атрофију, као што је неко поменуо на конференцији знамо и за СМА“, рекла је Тамара Вучић.

петак, 09. јун 2023.
19° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено