Удружење родитеља деце страдале у саобраћају са тужитељком Доловац: Боримо се и даље

Представници Удружења родитеља деце страдале у саобраћају разговарали су са републичком јавном тужитељком Загорком Доловац којој су, како су рекли, пренели захтеве за измену Закона о безбедности у саобраћају којима би се пооштриле казнене мере.

Удружење родитеља деце страдале у саобраћају са тужитељком Доловац: Боримо се и даље Удружење родитеља деце страдале у саобраћају са тужитељком Доловац: Боримо се и даље

Вера Јанковић, мајка Николине Јанковић, девојчице која је 7. децембра 2022. године умрла од последица саобраћајне несреће када ју је на пешачком прелазу ударио аутомобил, рекла је новинарима после састанка да су добили апсолутну подршку од републичке јавне тужитељке за овај захтев.

''Једна од наших главних примедби је била квалификација дела када се деси саобраћајна несрећа и када премину деца пешаци или бициклисти да се обично таква дела квалификују као тешка кривична дела против безбедности у саобраћају почињена из нехата, а ми верујемо да постоје околности када таква дела треба да буду квалификована као евентуални умишљај или као умишљај'', рекла је Јанковићева.

Додала је да су у разговору са Загорком Доловац изнели и замерке на предлоге појединих тужиоца поводом предложених казни за почиониоце оваквих дела које су обично, како је оценила, ближе минимуму него максимуму.

Указала је и да су са њом дошли родитељи деце страдале у саобраћају из скоро целе Србије.

''Имамо договор са МУП-ом да, након свих појединачних састанака са министарствима и након састанка са републичком јавном тужитељком, имамо обједињени састанак, на којем би било Министарство унутрашњих послова, Министарство за грађевину и саобраћај, Министарство за бригу о породици, као и Министарство правде и Агенција за безбедност у саобраћају'', рекла је Јанковићева и додала да ће се састанак реализовати у наредних недељу до десет дана.

Према њеним речима, предлог за тај састанак дошао је од министра унутрашњих послова Братислава Гашића и да ће тада конкретизовати захтеве, а тело за координацију ће се бавити изменом законских решења.

Измене Закона о безбедности у саобраћају, како је рекла, према информацијама које имају требало би да се дефинишу до краја године.

Јанковићева је навела и да је раније делегација родитеља сада регистрована као Удружење родитеља деце страдале у саобраћају.

Верица Виторовић из тог удружења рекла је да ће родитељи бити међу члановима координационог тела за измену Закона о безбедности у саобраћају.

''Тужитељи заступају нас и наше интересе, заступају жртве, па је тако и иницијатива састанка са госпођом Доловац била да скренемо пажњу на рад тужилаштва и колико оно може да утиче на њихову посвећеност случајевима'', рекла је Виторовићева и додала да случајеви треба да се добро истраже, сви докази прикупе и да се не иде линијом мањег отпора, како би починиоци добили адекватне казне.

Вукашин Мрђић, отац детета које је страдало у саобраћају, истакао је да су добили безусловну подршку на свим састанцима на којима су били у државним институцијама и изразио очекивање да ће њиховим и ангажовањем државних органа успети да направе промену.

''Ако вам министар полиције, министарка правде, министар саобраћаја и државна тужитељка дају гаранције и сви вас они подржавају, стварно не видимо разлог зашто се закон не би променио, зашто се казнена политика не би пооштрила и зашто тужиоци не би радили свој посао онако како треба да га раде'', рекао је Мрђић.

Према речима Марте Мићић, чији је син настрадао у саобраћају, они желе пооштрене законе, како ниједно дете више не би настрадало у саобраћају и да, уколико се то и догоди, казне за починиоце буду максималне.

''Верујемо у институције ове државе и наставићемо као родитељи да сарађујемо са њима. А до побољшања свих тих закона мора доћи, јер деца су приоритет'', рекла је Мићићева.

Александар Гавриловић, чије је дете такође настрадало, рекао је да деца која учествују у саобраћају као пешаци или бициклисти никада не могу да буду крива за такве несреће и додао да ће они наставити борбу за измене Закона о безбедности у саобраћају.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво