ГАК Вишеградска радиће и током реконструкције; Благојевић: Не можемо да затворимо клинику

Шездесет одсто буџета Министарства за јавна улагања, односно 100 милиона евра, намењено је пројектима из сектора здравства. Током лета, мајстори улазе у Вишеградску, најављено је да се ГАК Народни фронт сели у круг КБЦ Бежанијска коса, а настављају се радови на Тиршовој 2. Министар за јавна улагања Марко Благојевић каже да ће породилиште у Вишеградској радити и током реконструкције и да ће због тога радови трајати три године.

Министар Марко Благојевић рекао је да се ГАК Вишеградска неће селити током реконструкције објекта, јер нема где да се пресели.

"Неће бити селидбе, објекат ће радити све време радова. Неће бити идеално, али ако смо Инфективну завршили док је трајала борба са пандемијом, мислим да је све могуће. Било је потребно са управом Вишеградске да направимо план са којим ће се рад клинике синхронизовати са радовима", објаснио је Благојевић.

Благојевић наводи да клинику не могу да затворе, јер је то једно од највећих породилишта у Србији, а нема ни где да се пресели.

Три године трајаће радови, онолико колико ће трајати и изградња Тиршове 2.

Селидба Народног фронта тек за неколико година

Коментаришући најаве да ће се ГАК Народни фронт преселити на Бежанијску косу, Благојевић је рекао да се у овом тренутку приводи крају студија изводљивости.

Када је реч о овом породилишту, ситуација је нарочито компликована јер је требало израдити план детаљне регулације те области, што је захтевало годину и по дана рада, рекао је Благојевић.

Након што се уради студија изводљивости, уговара се пројекат за грађевинску дозволу.

Рок за Тиршову 2 крај 2026. године

Недавно је потписан уговор са ЕУ о донацији 35 милиона евра за "Тиршову 2", што је трећина потребних средстава. Благојевић наводи да ће објекат бити изграђен до краја 2026. године, односно да ће за градњу бити потребне три године.

Изградња овог објекта у припреми је још од 2016, а министар објашњава да је то због тога што је реч о објекту величине 60.000 квадратних метара, на 11 нивоа, који се ради по новим стандардима.

Акустику нове Филхармоније пројектовали инжењери Сиднејске опере

Када је реч о изградњи зграде Филхармоније на Новом Београду, Благојевић каже да је у току пројектовање.

 "Од тренутка доношења одлуке да се нешто гради, прођу године да би пројекат почео да се реализује, често реализација траје краће од планирања. Филхармонија је посебна јер се радио пројекат акустике, па архитектура око те акустике", рекао је Благојевић.

На акустици је радила компанија која је пројектовала и Сиднејску оперу.

"Циљ је да имамо и бољу акустику, ако не, онда бар подједнако добру", рекао је Марко Благојевић.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво