Запошљавање странаца у Србији – хиљаде пређених километара и месеци чекања на дозволе

Грађевински радници из Турске, достављачи са Кубе, возачи са Шри Ланке – све су чешћи у Србији. Предузећа кажу да чекају и по неколико месеци да се заврше адиминистративне процедуре да би запослили странца. Најављују се измене два закона – о странцима и запошљавању странаца, али послодавци кажу да то није трајно решење за мањак радне снаге.

Возачи аутобуса са Шри Ланке за воланом у Београду броје километре већ неколико месеци. Око 7.000 километара делило их је од тог острва у Индијском океану и Србије, а да би добили посао у нашој земљи морали су да пређу још неколико административних корака.

"Први корак јесте да се у Управу за странце обратимо са захтевом за добијање боравишне дозволе и када се обратимо са захтевом, поднесемо апликацију, за 30 дана се добија боравишна дозвола. Након тога идемо у Националну службу за запошљавање, тамо се обраћамо за радну дозволу и у року од 30 дана добијамо радну дозволу. С тим да радну дозволу често добијамо и у 10 дана, док за боравишну дозволу тих 30 дана стварно и буде месец дана", наводи адвокат Борислав Живковић из агенције за посредовање.

Боравишна дозвола не чека се увек месец дана, тврде у МУП-у и најављују – када се закони промене, административна процедура за запослење странца трајаће петнаестак дана. Боравишна и радна дозвола издаваће се у једном поступку, а захтеви ће моћи да се подносе електронски.

"Прописане су и обавезе позивара који су намеравали и који намеравају да ангажују те стране држављане у Републици Србији, те обавезе се односе на како њихово пријављивање на обавезно социјално осигурање, тако и на куповање повратне карте како би ти странци могли да се врате у своју државу порекла након завршеног ангажовања", истиче Никола Нововић, начелник Службе за странце Управе граничне полиције.

Ангажовање странаца за фирме није избор, већ неопходност – тврде у Унији послодаваца. Са почетком грађевинске и угоститељске сезоне биће потребно много више раднике и зато поздрављају убрзавање процедура. Ипак, додају, то није дугорочно решење.

"Једини начин да се уради та свеобухватна реформа образовног система, што смо као Унија послодаваца Србије предали иницијативу, у смислу да се образовни систем прилагоди потребама привреде. То је једини начин да се системски реши недостатак радне снаге како би у будућности некој што мање људи запошљавали из иностранства, а да што више наших људи има могућност да овде ради", наглашава Јелена Јевтовић из Уније послодаваца Србије.

Да су једноставније процедуре неопходне, потврдила је и председница Владе. Број захтева за издавање радних дозвола странцима се, каже, повећава. То доказују и подаци Националне службе за запошљавање. За 12 месеци прошле године издато их је око 35.000, а за прва два ове године готово 7.000.

субота, 10. јун 2023.
24° C

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут