Како Роме укључити у друштво које их тешко прихвата

Већина Рома је без посла, живе у нехуманим условима и неретко су жртве стереотипа па чак и расизма. И у свету и код нас. О томе како их укључити у друштво , била је тема и друштвеног дијалога "Кроз сарадњу и праксу до одрживих решења".

Како их укључити у друштво које их тешко прихвата? Они би да буду његов равноправни део али да очувају идентитет.

"Најбољи одговор јесте пример - примери истакнутих Рома и њихова лична храброст да се суоче са тим светом, да се суоче са самим собом и са својим сумњама како да сачувају свој идентитет а да прихвате све оно од већине која нас је хиљаду година одбацивала“, рекао је Ненад Владисављевић из Удружења ромских студената Нови Сад.

Одбацује их и Западна Европа пут које су многи отишли у потрази за бољим животом.

"Свакодневно Комесаријат за избеглице, канцеларија на аеродрому неколико пута месечно има депортације повратника по споразуму о реадмисији. Решавање повратничког питања је у вези са решавањем проблема целокупне ромске заједнице, и сиромаштво и социјална искљученост и дискриминација“, каже Милош Михајловић из Комесаријата за избеглице и миграције.

Запошљавање је истовремено и пут у друштво и из сиромаштва. Али углавном без образовања, до посла могу само у сивој зони.

"Може ли запошљавање у модерним компанијама, може ли запошљавање кроз неки мали породични бизнис да се догоди заиста и да буде одржив уколико наши суграђани живе у неусловним насељима. Али пре свега може ли бити стварног напретка у било којој од ових свера њиховог живота ако се не осврнемо на дубоку дискирминацију“, каже Наташа Вучковић из Фндације Центра за демократију.

"Донесени стратешки документи стварају простор, за, то је важно нагласити, постепено али сигурно и трајно елиминисање друштвене неједнакости и сиромаштва ромске заједнице, као феномена који, као што знамо, оптерећује политички, економски, социјални и финансијски систем Републике Србије“, рекао је Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Резултата има али до потпуне инклузије је још много посла. Најтежи - порушити предрасуде и стереотипе.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво