Повереница: Највише притужби по основу дискриминације Рома

Повереници за заштиту равноправности током 2022. обратило се 3.300 грађана, а највећи број притужби односио се на дискриминацију по основу националне припадности, старосног доба, здравственог стања, инвалидитета, пола, брачног и породичног статуса, наводи се у тринаестом Редовном годишњем извештају у области заштите равноправности за 2022. годину, који је Повереница предала Народној скупштини Републике Србије.

Повереница: Највише притужби по основу дискриминације Рома Повереница: Највише притужби по основу дискриминације Рома

Како је саопштила Канцеларија Поверенице за заштиту равноправности, међу притужбама по основу националне припадности највећи број поднет је због дискриминације ромске националне мањине (87,7 одсто), што указује на преовлађујуће ставове, социјалну дистанцу, стереотипе и предрасуде са којима се Роми и Ромкиње суочавају.

Када је реч о областима, највише притужби поднето је због дискриминације у поступцима пред органима јавне власти, као и поступку запошљавања или на послу.

У односу на претходне године, повећан је и број притужби због дискриминаторног говора у јавном простору (спортским и другим догађајима или од стране јавних личности), на друштвеним мрежама и у медијима.

Поверенику се током године обратило 3.300 грађана који су очекивали помоћ и подршку у остваривању различитих права и услуга, а поступак је вођен у 1.879 предмета.

Повереник је упутио укупно 412 препорука мера за остваривање равноправности и заштиту од дискриминације, а по донетим препорукама поступљено је у 88,4 одсто случајева, што наставља тренд поступања по препорукама из претходних година.

Поред редовног годишњег извештаја, Повереница је током 2022. године израдила Извештај о мониторингу спровођења Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација жене, мир и безбедност у Републици Србији (2017-2020), а сачињена је и редовна годишња Анализа учешћа жена у јавном и политичком животу.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи