Истраживање УНДП-а на КиМ: Срби најнезадовољнији политичким кретањем

Срби су међу осталим националним заједницама најнезадовољнији политичким кретањима на Косову И Метохији а у истраживању УНДП-а исказали су И највећу бригу за своју безбедност.

Политичким смером највећи ниво незадовољства утврђен је међу косовским Србима 54,3 одсто, затим косовским Албанцима 49,2 одсто и припадницима осталих косовских заједница 36 одсто.

Проценат оних који су били неутрални у процени политичког правца Косова био је прилично висок, са 41,4 одсто Срба, 35,5 одсто осталих косовских заједница и 31,1 одсто Албанаца, наводи се у најновијем шестомесечном извештају урађеним анкетирањем око 1.300 особа у новембру прошле године.

Етнички разврстани подаци показују да је осећај сигурности међу Србима у периоду април – новембар опао за 30,8 процентних поена, са 15,3 одсто који се осећа безбедним у новембру 2022. године, у поређењу са 46,1 одсто у априлу 2022.

Највећи осећај сигурности забележен је међу Албанцима са 83,3 одсто а следе припадници других заједница 79,5 одсто чији је осећај безбедности такође опао за 9 процентних поена. 

Према истраживању опао је и број људи спремних да протестује из политичких разлога. У новембру 2022. било их је 24,2 одсто у односу на априлу - 37,6 одсто.

Налази истраживања показују да су незапосленост 29,9 одсто, сиромаштво 21 одсто и цене основних намирница 17,4 одсто три главна проблема на Косову. На четвртом и петом месту су снабдевање електричном енергијом и здравство.

Етнички разврстани подаци показују да  Срби сматрају да су снабдевање електричном енергијом, међуетнички односи и проблем урбаног простора три најхитнија питања, док је за остале заједнице највећи проблем сиромаштво, затим незапосленост и цене основних животних намирница.

За Албанце, незапосленост, сиромаштво и цене основних намирница су три главна проблема на Косову.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво