Преминула монахиња Теодора, игуманија манастира Грачаница

У Клиничко болничком центру у Београду, рано јутрос је преминула монахиња Теодора, игуманија манастира Успења Пресвете Богородице у Грачаници.

Епископ рашко-призренски Теодосије у суботу, 11. марта, служиће заупокојену литургију са почетком у 9 часова, а у наставку ће бити служено опело, саопштено је из епархије Рашко-призренске.

Игуманија Теодора (световно Милана) Жарковић рођена је 4. маја 1940. године у селу Ракља код Александровца Жупског, у побожној фамилији која је дала деветоро монаха и монахиња. У кући је васпитавана и учена у духу Православља као четврто дете од укупно шесторо деце.

Од малена је показивала наклоност ка духовном животу, те у својој дванаестој години, уз очев благослов, одлази од куће у манастир Мрзеница где остаје кратко време.  Недуго затим прелази у манастир Руденица где се као искушеница налази и њена сестра од тетке.

Године 1955. уз благослов патријарха Германа прелази у манастир Грачаница.

Након четири године искушеништва у манастиру Грачаница бива монашена и добија име Теодора.

Монахиња Теодора је успешно похађала монашку школу.  Њеном иницијативом је унапређена манастирска економија: подиже се виноград, обрађује се манастирско имање, развија се пчеларство… 

У чин мале схиме монаши се 1994. године, а у чин велике схиме бива монашена јануара 2018. године. Својим животом и пожртвованошћу мати Теодора стиче љубав свих мештана Грачанице и шире.

Епископ рашко-призренски Теодосије на дан Светог Георгија 6. маја 2020. године у манастиру Грачаница доделио је схимонахињи Теодори чин игуманије.

среда, 07. јун 2023.
18° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено