Администрација није проблем великим инвеститорима, она оптерећује мале привреднике

Данас ће бити представљена 15. Сива књига о економским реформама у Србији, али и препорукама за смањење бирократије и унапређење услова за пословање. Ове године Сива књига садржи 100 најзначајнијих препорука привреде, локалних самоуправа и организација цивилног друштва.

Директор за конкурентност и инвестиције у НАЛЕД-у Душан Васиљевић рекао је гостујући у Јутарњем програму да је за 15 година много урађено и то захваљујући дигитализацији.

"Привредници то осећају, много више је могуће урадити из фотеље, редови су краћи на шалтерима" навео је Васиљевић и додао да су многе ствари урађене и пре пандемије, али да је пандемија само подстакла многе ствари када је реч о дигитализацији.

Према његовим речима, битно је да се променио став државе према привреди и да је препознала да је она кључна за конкуретност земље.

Каже да је од прошле године прихваћено 12 препорука од 100, што не изгледа импресивно, али додаје да највише препорука иде ка Министарству финансија, али да су они и највише препорука спровели у претходној години.

"Страним инвеститорима релативно мало смета у погледу наше администрације. Ако сте велики страни инвеститор вама су отворена врата и министара и градоначелника, за велике инвестиције се државе такмиче. Они нису претерано оптерећени том администрацијом, администрација пре свега оптерећује мале привреднике и Сива књига има значај за њих. За оне који не могу да уђу у кабинет министра и да један на један решавају проблеме“, рекао је Васиљевић.

Напоменуо је да је највећи проблем око имовинско-правних односа, али да се и у тој области напредује.

"Говоримо о десетинама хиљада нерешених предмета. То погађа привреду. У Сивој књизи можете наћи шта држава треба да уради да се то реши“, каже директор за конкурентност и инвестиције у НАЛЕД-у.

Васиљевић је рекао да привредницима највише сметају изненађења, они су спремни да плате и више, али да знају колико ће да плате.

Најавио је да ће после неколико година имати реформатора године.

Осврћући се на претходне Сиве књиге, каже да се неке препоруке понављају дужи низ година, неке препоруке су и застареле, а неке како каже, представљају и пропуштене шансе да се нешто уради.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара