Др Митровић: Грип хара, ове године дошао у "право време"

Према последњим подацима Института за јавно здравље " Др Милан Јовановић Батут " у Србији је регистровано 11.500 случајева обољења сличних грипу. У циркулацији су три соја вируса, а грип је потврђен у свим окрузима у земљи. Др Јелена Митровић, начелница Педијатрије ДЗ Чукарица каже за РТС да је ове године грип дошао у "право време". Напомиње да је до јуче у том дому здравља било 50 до 70 прегледа дневно, углавном школараца.

Ових дана многи се жале на малаксалост, високу температуру, цурење носа, и друге симптоме. Др Јелена Митровић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавила да  је пре неколико дана, када је изјавила да хара вирус грипа, тај утисак био више него тачан.

"Протекле две до три недеље смо у нашим амбулантама имали 50 до 70 прегледа дневно, углавном школараца, са симптомима који личе на грип. Личе, јер не тестирамо сву ту децу на симптоме, али су имали потпуно типичне симптоме – високу температуру, бол у глави, мишићима малаксалост. Таква је ситуација била до јуче. Сад је нешто опао број деце са таквим симптомима, али није да их нема", каже др Митровић.

То, напомиње, одговара ситуацији на терену, и ономе што "Батут" одређује као средњи интензитет грипа.

Према њеним речима, грип је ове године дошао у “право време“.

"Прошле године је доста каснио, имали смо у априлу случајеве грипа, што је изненађујуће, али смо га ове године реално и очекивали", указује др Митровић.

Према њеним речима, од деце у школама крене, али родитељи који су долазили су говорили да су сви преболели ову епизоду инфекције.

Ове недеље је, додаје, кренуо и стомачни вирус, и доста је незгодан.

"Деца имају и дијареју, сломљени су малаксали. Имамо доста мононуклеозе, што је занимљиво. Она се преноси капљично", наводи др Митровић.

Короне, каже, сигурно има међу децом, али немам доказе да то поткрепим.

"Децу са класичном клиничком сликом за корону тестирамо. Али, сигурно међу овом децом која су прошла разне респираторне инфекције има и короне. То што ми сада знамо да је грип, мало помера дане када би требало да се забринемо уопште за болест. Грип може да се искомпликује, али се најчешће не искомпликује", истиче др Митровић.

Указује да је повећано интересовање за ММР вакцину.

"Људи који су одлагали, неки из страха, а неки јер су им деца стално била болесна, а дете мора бити здраво да би примило вакцину, сад су се јављали. Имали смо и сумњивих случајева, а сваки тај случај пријављујемо Градском заводу. Колеге из Градског завода одлазе, тестирају ту децу. За сада нисмо имали потврђених на територији Чукарице. Надамо се да ће се вакцинисати, не само Чукаричани, него и сви остали, да најзад заборавимо на морбиле", закључила је др Митровић.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара