Читај ми!

Ко је одговоран за тутинске "борбе петлова" међу ученицима – родитељи, школа или полиција

Прошле недеље су ученика Б. Д. (12) из Тутина претукла четворица вршњака и мало старијих ученика ОШ "Рифат Бурџовић Тршо". Према изјавама мајке нападнутог дечака С. Д. (47) за Интернет портал РТС, дечака су напали школски другови зато што није хтео да учествује у групној тучи која је унапред договорена. Иако се уцене и малтретирања деце, како сведоче њихови родитељи, догађају месецима уназад, у Тутину изгледа да нема договора око тога ко је одговоран за вршњачко насиље међу децом.

Са информацијом да је у Тутину претучен дванаестогодишњи дечак Б. Д. који је после часова у поподневној смени кренуо из школе кући, стигла је, готово истовремено и друга информација - да ОШ "Рифат Бурџовић Тршо" није надлежна за случај. Ученика ове школе пребили су ученици исте школе, али - изван тзв. школске зоне.

Полицијским речником речено, сам догађај није категоризован као догађај у школи - јер се није десио у зони школе нити за време трајања наставе. 

Ко је, онда, надлежан за вршњачко насиље међу децом млађом од 14 година - родитељи, полиција, центри за социјални рад, друштво? Или сви заједно, а онда можда и школа као образовно-васпитна установа чак и кад случај није у њеној зони?

Један полицајац, три школска излаза 

Деци су се завршили часови, а неки од њих су имали договорену тучу између две групе ученика. Та је туча, ипак, осујећена па је "коцка пала" на Б. Д.-а који је одбио да учествује у обрачуну.

Дечак је покушао да избегне напад изашавши на други школски излаз, заправо онај који је ближи полицијској станици него путу којим иде кући. Четворица ученика школе праћени другом децом "навијачима" напали су га у улици која не припада школској зони. А то значи да је школски полицајац не надзире.

А чак и да се вршњачко насиље догодило у школској зони, тешко да би један школски полицајац на више од 600 ученика у једној смени могао да буде истовремено на три школска излаза и спречи тучу.

"Туча ближа полицијској станици него школи" 

"Нисам најупућенији шта се догодило", рекао је наставник Бешир Цамић у разговору за сајт РТС-а. Цамић је наставник физике и разредни старешина претученог ученика у ОШ "Рифат Бурџовић Тршо".

"Жао ми је што се то десило, дечак је, колико знам, претучен. Ипак, не може бити да је само једна страна крива, а мој ученик није од оне деце која баш не праве проблеме. Имао је свађице са другом децом. Школа није надлежна у овом случају, јер се туча догодила ближе полицијској станици него школском дворишту", каже Цамић за сајт РТС-а.

Цамић је свакако сагласан да би школа која има између 1200 и 1300 ученика требало да има више школских полицајаца. Посебно и зато што је у близини и друга основна школа "Вук Караџић" са 600 или 700 ученика.

"Макар још један школски полицајац, био би драгоцен, међу толико деце", каже он.

Да се туча, рецимо, догодила у зони школе не би било много другачије, кажу у тутинској полицији. Школа би покренула васпитно-дисциплински поступак који би резултирао неким укором, смањењем оцене из владања. У том случају за оштећеног тј. жртву постоји и програм подршке, разредни старешина је дужан да ради са њим и омогући му да се безбедно осећа у школи.

Упућени кажу и да је наше законодавство тренутно веома благо, јер иако је реч о насилничком понашању, води се рачуна о интересима малолетника - починилаца насиља. Обично се заврши школским укором на крају, некад ни тако.

Уцене и туче од октобра прошле године

Мајка претученог дечака из Тутина каже за РТС да су њеног сина почели да уцењују од октобра. "Тако сам сазнала за организовање туча. Као што смо сазнали ми родитељи да су нам деца уцењена и да их поједини ученици малтретирају, требало би да су о томе обавештени и наставници и директор школе. Обавештавали смо их о томе. Ако се мој син свађа, о томе разговарамо, али никог не туче. Већ месецима уназад пратим свог сина у школу и идем пред њега због уцена и претњи. Оде здрав и прав у школу, а пронађем га премлаћеног на улици", каже С. Д.

Ова мајка каже и да не разуме логику (не)надлежности:

"Ако су се деца напољу потукла, кад дођу у школу и даље имају проблем. Како опет дете да пустим у ту школу која је ненадлежна?"

У разговору са родитељима ученика ове школе, сазнајемо и да је бивши педагог школе Жарко Вељовић једини с ким се могло разговарати о овом проблему који траје већ месецима.

Мајка Л. П. чији синови су такође имали проблем са истим ученицима који су претукли Б. Д.-а каже за сајт РТС-а да је пре неколико месеци било најава да ће проблематичну групу ученика раздвојити, преселити их у друге школе: "То се, међутим, није догодило. Као да су заштићени."

Када жртва постане насилник 

Родитељи ученика ове тутинске школе кажу да су "борбе петлова" локални назив за туче које се организују међу децом и могу бити "један на један", или група деце на једног. Било је ситуација кад се организовало по 60 ученика шестог, седмог и осмог разреда, каже мајка која је и даље забринута за безбедност своје деце.

"Ако се неко побуни против деце која се представљају осталима као моћници које морају да слушају, они онда организују туче против побуњеника. Ако им се он покори, онда га оставе на миру и то је победа за њих", објашњава мајка Л. П. из Тутина.

Ова мајка каже да за све ово време школа као институција није реаговала на овакве "игре".

Она подсећа и на недавни догађај у тутинској гимназији када је дечак (16) донео бритву у школу и убо другог ученика.

"Дечака су малтретирали вршњаци. Неки од њих који су га тукли добили су укор из владања, било је питање да ли ће остати у школи. Пружена им је, међутим, шанса. Касније нису правили проблеме, али су га малтретирали - психички. Онда је дечак који је трпео насиље, који је лечен и вратио се у школу и даље малтретиран само психички, понео бритву и убо дечака који га је малтретирао. Тај је дечак сада у малолетничком притвору", каже мајка из Тутина. 

Жртве, неретко, постају насилници, а насилници жртве, закључује ова мајка која размишља о пресељењу у други град. 

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво