Читај ми!

Нови покушај забране пушења у затвореном – лекари сада много гласнији, угоститељи рачунају губитке

Предлог измена и допуна Закона којима се забрањује пушење у свим затвореним јавним просторима је у завршној фази, потврдило је Министарство здравља. Било је и раније покушаја да се то спроведе, али је сада апел лекара много гласнији. Противљење угоститеља и даље је исто.

Србија је прва у Европи по смртности од рака плућа. Ту дијагнозу прошле године добило је седам хиљада људи. И зато потпуна забрана пушења у затвореном простору има све већу подршку.

Паника је, поред пушача, настала и међу угоститељима због најављених високих казни за кршење забране.

Министарка здравља Даница Грујичић истиче да казне морају бити драконске.

"Не говоримо само о кафанама, него о свим затвореним просторима, јер ако се плати казна која је пет, шест, десет хиљада динара, то је ништа. Ми ћемо видети како су други урадили, они су ставили детекторе за дим, и онда имате централизовано праћење, и тамо где се појави сигнал, милионче одмах се скида са рачуна", каже Грујичићева.

"Нема негативних економских последица у угоститељству"

И Европа и регион одавно су се одвикли од пушења у затвореном простору. Код нас постоји изузеци.

Некадашња председница Републичке стручне комисије за контролу дувана Срмена Крстев наводи да је становништво у Србији јако лепо прихватило 2010. године тај закон.

"Ви знате да се сад углавном у јавном простору и у јавном превозу не пуши нигде. Оно што ми знамо и што је у целом свету показано је да нема негативних економских последица забране пушења у угоститељском сектору. Иако ми имамо доста висок проценат пушача, рецимо трећина одраслог становништва пуши, две трећине нису пушачи", наводи Крстев.

Угоститељи већ рачунају губитке

Угоститељи већ рачунају губитке и наводе пример Грчке, у којој је након забране промет у прва три месеца пао за 80 одсто.

Председник Удружења "Ивент индустрија" Никола Јанковић сматра да је нелогично да се то уводи преко ноћи.

"Морате да направите систем, где се прво по свим осталим институцијама то лепо спроведе, а онда једна озбиљна грана привреде која доноси доста новца и Србији и Београду и министарствима да се лепо у то укључи. Ако се већ тако нешто дешава, онда би било реално да се на неки начин угоститељи субвенционишу", каже Јанковић.

Додаје да се угоститељски сектор једва опоравио након пандемије.

Сви би, кажу, требало да имају могућност избора – да ли дозвољавају пушење у објекту или не.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво