Читај ми!

Учитељице заслужују пажњу, али она се не мери вредношћу поклона – шта је најбоље купити за 8. март

Недавно је у Вајбер групи, када су се договарали о куповини поклона учитељици за 8. март, један родитељ предложио да се подигну кредити и купе гарсоњере учитељици и директорки, па да се сећају једни других цео живот. Несумњиво је да је у питању шала, али пракса да обрадујемо учитељице и наставнице за празник се одомаћила. Који је поклон прави?

Ниједан закон нити протокол не регулишу вредност поклона који запослени у просвети могу да приме. Једино је у здравству ограничен на 462 евра. Можда су ти скупоцени поклони у други план ставили суштину 8. марта, али нема родитељске Вајбер групе у којој се ових дана не прича о томе.

Недавно је у Вајбер групи један родитељ предложио да се подигну кредити и купе гарсоњере учитељици и директорки и да се сећају једни других цео живот.

Несумњиво је да је у питању само шала, али пракса да обрадујемо учитељице и наставнице за празник се одомаћила. Зато и не чуди што на интернету постоје бројне странице које се баве искључиво прављењем и продајом осмомартовских поклона за просветне раднице.

"Докле је стигло данас то је питање, јер се данас углавном то своди на поклањање неких ситних или можда чак и већих поклончића, али то је све у духу сад потрошачког друштва, занемарили смо можда тај битан аспект који се односи на права који имају жене", каже Александар Марков, професор историје.

Власници цвећара ипак кажу да је, по њиховом искуству, пажња испред разметљивости.

"Највише за 8. март иде једна ружа, једна орхидеја, по један, цвет јер купују за мајку, тетку, сестру, највише деца купују за учитељице, наставнице", каже Валентина Булић, власница цвећаре.

Сви знамо да има и другачијих примера - како оних да деца сама праве успомене за незаборав својим учитељицама и васпитачицама, тако и оних где се купују скупоцени сатови, торбе, уметничке слике. Сигурно је да све заслужују пажњу, али она се не мери вредношћу поклона.

То су можда најбоље разумели родитељи деце из Раковице, који су предложили да основна школа носи име једне учитељице.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво