Читај ми!

ВМА обележава 179 година постојања; Вукосављевић: Трудимо се да идемо у корак са светом

Војномедицинска академија обележава 179 година постојања. Начелник ВМА, професор Мирослав Вукосављевић каже за РТС да су прошле године обавили преко 250.000 прегледа, као и да је било више од 37.000 пријема на хоспитално лечење и преко 22.000 операција. Нада се и да ће до краја године кренути са реновирањем те здравствене установе, а најављује и пријем нових кадрова.

Професор Мирослав Вукосављевић каже да ће 179. рођендан ВМА обележити свечано и радно.

"Од 13 часова почиње свечаност у нашем амфитеатру, са ресорним министром Милошем Вучевићем на челу, како бисмо се захвалили свима онима који су тешко радили свих ових година, а нарочито 2022. године", рекао је Вукосављевић.

Говорећи о прошлој години, наводи да су обавили преко 250.000 прегледа, као и да је било више од 37.000 пријема на хоспитално лечење и преко 22.000 операција.

"Било је од операција катаракти, где се трудимо својски да смањимо листе чекања, па до најтежих операција великих тумора, лапораскопских процедура у урологији у грудној хирургији", додао је Вукосављевић.

Увели су и нове методе у урологији, офталмологији и другим гранама медицине, а начелник ВМА каже да тиме пацијенти краће чекају, али и да су брже и олакшане операције, као и да је мањи број болничких дана.

"То су те минимално инвазивне технике које свуда у свету преовлађују, па тако и ми се максимално трудимо да идемо у корак са тим", додаје.

"Реформисали смо центар за трансплантацију"

Набављена је и нова опрема, а Вукосављевић истиче да се труди да "свака организациона целина буде зановљена у току године бар са неким малим делом опреме".

"Ми смо радили прошле године и завршавамо ове године капитално опремање, променили смо комплетно све уређаје за стерилизацију који су жила куцавица хируршког блока, што није мала ствар. Потом крећемо на велика капитална опремања типа радиотерапије. И враћамо стари сјај на ВМА и кроз линију за израду лекова у нашој служби за фармацију", истиче Вукосављевић.

Када је реч о трансплантацијама, Вукосављевић каже да су набавили уређаје који су неопходни за трансплантацију.

"Очекујемо данас да се пусти у рад, заједно са ангио-салом, апарат за зрачење крвних продуката, пи-си-ар тестови за пре и после трансплантиране особе што ће нам дати комплетну самосталност уз хируршке тимове – да будемо своји на своме", наглашава Вукосављевић.

Истиче да ту није реч само о органима, већ и о ћелијама и ткивима, као и да после једног периода затишја, који је био проузрокован пандемијом, сада настављају са процедурама.

"Имамо дефинисане тимове, реформисали смо центар за трансплантацију, укључујемо се максимално у битку са Министарством здравља", поручује Вукосављевић.

Колике су листе чекања 

Говорећи о листама чекања у тој здравственој установи, начелник ВМА каже да су нема листи чекања када је реч о војним осигураницима, а да су за цивилне осигуранике оне сведене на минимум.

"За цивилне осигуранике за операцију катаракте чека 1.890 људи. Ми то можемо у току ове године све да оперишемо и радимо на томе да их више не буде", додаје Вукосављевић.

У плану је и реновирање ВМА, а Вукосављевић каже да је изабран званични консултант који на тендеру треба да изабере најповољнијег понуђача и извођача радова.

"И да до краја године, надам се, кренемо у реализацију пријекта", рекао је Вукосављевић.

Истиче да имају довољно кадрова, као и да запослени ВМА напуштају углавно одласком у пензију.

"Мада се сви труде да остану са нама и даље, ми продужавамо на законски начин уговоре колико можемо. Кадровским планом попуне је предвиђен пријем 250 лица у току ове године", нагласио је Вукосављевић.

Додаје и да је ВМА предала списак за пријем 244 особе надлежној Управи за војно здравство.

"То су лекари, сестре и пратећи неопходни кадар, на пример инжењери електротехнике којих нема. Према томе, ВМА је и даље магнет за пријем и за посао", закључио је Вукосављевић.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво