Читај ми!

Поскупљује знање - да ли школарине за факултете прескачу стопу инфлације

Један број факултета Универзитета у Београду донео је одлуке о повећању школарина. Проценат је од девет па све до 46,8 одсто, колико ће школарина бити већа на Машинском факултету.

Они који су за сада донели одлуку о повећању цена школарина, кажу да су то урадили уз сагласности са студентским представницима. Тако податке прикупљају и студенти и Универзитет.

"То су нека повећања од 10 до 15 посто, што до сада имамо прикупљених података", каже Ана Ћурић, председница студнтског парламента.

Тако ће, на пример студије биологије, уместо 90.000, коштати 100.000 динара.

"Што се тиче школарина, оне су повећане за 10 посто. Морам да напоменем да је то повећање било минимално, имајући у виду да Биолошки факултет у последњих 14 година није повећавао школарине", рекао је Љубиша Станисављевић, декан Биолошког факултета.

"Предложена је корекција цена за 9,2 посто на ФОН-у, опет имајући у виду повећане трошкове пословања и да наш дипломирани инжењер у просеку за месец и по дана заради када почне да ради овај износ школарине", каже Милан Мартић, декан ФОН-а Универзитета у Београду.

Еконосмки факултет има одредбу да се школарине усклађују са стопом инфлације.

"Повећање цена школарина је око 9,1 проценат. То је одлука Савета факултета. С друге стране, у раду Савета учествују и студенти и са студентским парламентом је искомуницирана ова одлука", каже Жаклина Стојановић, деканка Економског факултета.

Предложене квоте за упис бруцоша у наредну академску годину су сличне прошкогодишњим. О трошку државе може да се школује 9.743 бруцоша, а за самофинасирање је у плану 5.450 места.

"Поједини факултети имају само један студијски програм, поједини по три, пет па и десет студијских програма, тако да мислим да постоји једна широка лепеза од друштвенохуманистичких, техничких, медицинских, природних наука и да ће кандидати моћи да се определе за оно што желе да студирају", истиче Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду.

На универзитету кажу да ће, чим добију све податке, објавити списак факултета који су подигли школарине.

понедељак, 11. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу