Читај ми!

Колико у Србији кошта школовање од основног образовања до факултета

Школовање једне особе у Србији од предшколског образовања до завршених студија у просеку кошта више од 34.000 евра, у зависности од изабране средње школе и факултета. Према истраживању Института за развој и иновације, највише кошта школовање студента који је завршио основне студије стоматологије – готово 71.000 евра.

Ненад Јевтовић из Института за развој и иновације рекао је за РТС да је студија израђена на основу макроекономских података и да су током истраживања кренули од тога колико се у Србији издваја средстава за образовање.

"Посматрали смо да је тај млади човек, високо образован, био пет година на факултету. Дакле, отишао је у продужену годину у просеку и да је дипломирао 2018. године, што значи да је кренуо у предшколско 2000. године. У том периоду од 18 година, док је дипломирао, држава, његова породица су уложили у њега 34.100 евра", рекао је Јевтовић.

Навео је да су до тог износа дошли на основу економских и статистичких података.

"Када копате по БДП-у, дођете до производног приступа БДП-а, па видите колики је аутпут сектора образовања, то се може пронаћи у БДП-у, када се он обрачунава. На то додате колики су неформални трошкови и неформална економија коју објављује Републички завод за статистику, а односи се на сектор образовања, ту вам дођу приватни часови, преводиоци, када шаљете дете у разне школице. И на то додате још ученички и студентски стандард - колико Република Србија издваја за ученички и студентски стандард", рекао је Јевтовић.

Додао је да су након тога све то сабрали и поделили са бројем ученика уз прилагођавање са нивоом цена од 2000. до 2018. године и дошли до податка да је просечан дипломац у Србији коштао државу 34.100 евра.

Након тога су, додао је Јевтовић, извршили додатно истраживање на Универзитету у Београду.

"Додатно истраживање се односило на осам изабраних факултета са Београдског универзитета. И ту су се наше претпоставке испоставиле да трошак варира од изабраног Економског факултета где се најмање потроши новца да би се добио дипломац, кад кажем најмање, и држава и сами грађани, до стоматологије која је дефинитивно најскупља", истакао је Јевтовић.

Објаснио је да су, према истраживању, за стоматолога са завршеним студијама потребне 53.000 евра, а када се на то дода и новац за основну и средњу школу, долази се до готово 71.000 евра.

Гостовање Ненада Јевтовића у Јутарњем програму РТС-а у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

понедељак, 04. децембар 2023.
-3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво