Читај ми!

Суд у Стразбуру одбацио тужбу против Србије због умањења пензија

Европски суд за људска права у Стразбуру одбацио је тужбу 11 војних пензионера против државе Србије, коју су поднели због умањења старосних пензија у периоду од новембра 2014. до септембра 2018. године, наведено је у саопштењу тог суда.

Предмет "Жегарац и други" против Србије обухвата притужбе 11 војних пензионера да им је исплата старосних пензија смањена од новембра 2014. до септембра 2018. због измена закона у склопу владиних мера штедње.

Закон је стављен ван снаге када је смањен јавни дуг. Европски суд за људска права одбицио је захтев, наводећи у образложењу да умањење пензија није било супротно Уставу, нити међународним уговорима које је Србија ратификовала, као и да је ова мера била оправдана.

На основу достављене документације, суд је утврдио да су мере биле у јавном интересу, како би се обезбедла финансијска стабилност пензионог система.

Смањење пензија, као део ширег сета мера штедње, укинуто је када је процењено да је јавни дуг стабилизован и остварена уштеда од око 840 милиона евра, наведено је у саопштењу Европског суда за људска права.

У одлуци суда посебно је наведено да је привремена мера смањења пензија ограничена на примаоце виших пензија као део напора да се уравнотежи државни буџет.

понедељак, 20. март 2023.
14° C

Коментари

RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века
Pozdrav...
Дискус хернија, болест 21. века
XD
Срби се најкрвавије псују