Читај ми!

Турски амбасадор: Потребни су ћебад, шатори, грејна тела – имамо велику подршку Србије

Представници турског града Газиjантепа требало је да 22. фебруара буду у Београду с којим је договорено братимљење. Mеђутим, разоран земљотрес је планове отказао. У међувремену, грађани Београда али и других српских градова јављају се турској амбасади и нуде помоћ. Број рачуна на који је могуће уплатити новац за грађане Турске погођене земљотресом истакнут је на друштвеним мрежама турске амбасаде у Београду. Амбасадор Хами Аксој истиче да је из Србије пружена велика подршка.

Амбасадор Турске у Србији Хами Аксој је, у интервјуу за Дневник РТС-а, рекао да се Турска одмах након разорног земљотреса ангажовала на прикупљању помоћи за угрожене, а да су, како каже, пријатељи из Србије убрзо почели да се јављају и да нуде помоћ.

"Одмах се обратио председник Александар Вучић и упутио изразе саучешћа. Српски држављани нам непрекидно шаљу поруке преко мејла и друштвених мрежа у жељи да помогну. Амбасада је преузела улогу координатора и на нашим друштвеним мрежама могу се наћи бројеви рачуна Црвеног полумесеца и Управе за ванредне ситуације Турске (АФАД)", каже амбасадор Хами Аксој.

Такође, отворен је и динарски рачун у Халк банци, на који се упућују сви грађани Србије који желе да помогну.

"Саставили смо и листу ствари које су потребне у зимским условима, као што су ћебад, шатори, чизме, џемпери и опрема за грејање. Користимо магацин једне реномиране турске фирме у Србији, помоћ је почела да пристиже и ту помоћ ћемо у најкраћем периоду отпремити у Турску. Желео бих да захвалим свим пријатељима из Србије на несебичној помоћи", рекао је амбасадор Аксој.

Напомиње да је Србија међу првим земљама које су пружиле помоћ након земљотреса.

"Одмах пошто нас је погодио овај страшни земљотрес, увидевши његове размере, тражили смо међународну помоћ. Србија је међу првим земљама пружила помоћ. По налогу председника Вучића састао сам се са министром унутрашњих послова господином Братиславом Гашићем, након чега је у Турску убрзо стигла спасилачка екипа од 27 чланова и једног обученог пса", рекао је амбасадор.

У земљотресом погођена подучја из Србије је отишао још један тим, од 18 чланова.

"Стварно смо веома срећни што у овим тешким временима имамо подршку и помоћ Србије. Веома смо захвални", наглашава Хами Аксој.

Напомиње да је, самим тим што је захватио велико подручје, овај земљотрес погодио велики број људи.

"Ја сам из Газијантепа, тамо имам доста родбине и познаника. Сви смо били веома забринути. Нажалост, има и оних који су изгубили своје ближње... Доста њих живи у великим градовима који су у истој области и желе да помогну колико могу. Штавише, и одавде из Србије доста њих жели да се прикључи спасилачким тимовима у Турској. Ми им дајемо инструкције и захвални смо им на помоћи", каже амбасадор.

У Амбасади Турске отворена је Књига жалости у коју се већ уписао велики број амбасадора других земаља.

"Ја дочекујем амбасадоре, разговарамо а неретко не можемо да задржимо сузе. Заиста су јако тешка времена за нас, али њихова помоћ и изрази саучешћа чине нас поносним. Сутра ће нас посетити и председник Вучић, који ће се такође уписати у Књигу жалости. Од самог почетка имамо велику подршку Србије и захвални смо на томе. Не сумњамо да ћете нам помоћи и саосећати са нама у нашем болу. Желим да што је могуће пре пребродимо последице овог великог земљотреса", поручио је амбасадор Хами Аксој.

среда, 22. март 2023.
16° C

Коментари

RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века
Pozdrav...
Дискус хернија, болест 21. века
XD
Срби се најкрвавије псују