Читај ми!

Већини конобара бакшиш већи од плате, да ли треба да постане обавезан

Бакшиш ипак неће бити обавезан, кажу из Удружења хотелијера демантујући писање појединих медија, већ да треба законски регулисати остављање напојнице приликом плаћања картицом. Многим конобарима бакшиш је већи од плате. У Удружењу хотелијера истичу да више од 50 одсто професионалних угоститеља током лета одлази у иностранство да раде за већу плату а извесно и бакшиш.

Љубави немаш ни за бакшиш – каже се у једној новокомпонованој песми. У послу конобара бакшиш је заправо велики део прихода. Без њега, њихова просечна зарада у Србији је око 50.000 динара. Запослени у београдским ресторанима и кафићима кажу да од муштерија добијају у просеку око пет одсто по рачуну. Тај просек кваре они који плаћају картицом.

Менаџер једног београдског локала Алекса Грчевић каже да се дешава да гости који немају готовину питају да ли може преко картице да се остави бакшиш конобару.

"Нажалост, ми у нашем локалу то не практикујемо, једноставно је тако. У неким другим може, све зависи од локала до локала", додаје Грчевић.

Анкетирани грађани кажу да обично не оставе бакшиш када плаћају картицом док када дају готовину то обично буде око десет одсто.

Намеће се питање да ли треба увести обавезно остављање бакшиша.

"Било би пожељно кад би тај бакшиш могао да се уведе као обавезан као што је негде на Западу где је то уређено, јер би се онда и конобар више потрудио", сматра Алекса Грчевић. 

Из Удружења хотелијера кажу да поједини наводи у медијима нису тачни.

"Не постоји никаква иницијатива за обавезно плаћање бакшиша јер то онда не би био бакшиш. Дакле, када је гост задовољан спреман је и да дâ одређену напојницу", наглашава директор Пословног удружења ХОРЕС Георги Генов.

Истиче да се њихова иницијатива тиче платних картица, будући да неки закони не препознају напојницу.

Према његовим речима, Удружење хотелијера сматра да прописи треба да препознају и омогуће домаћем госту или страном туристи који плаћа картицом да може да награди конобара јер је то, како каже, и ствар културе.

Напојница у Европи до 15 одсто, у Јапану увреда

У Европи је напојница од пет до 15 одсто, у Америци до 20. У Кини је напојница три одсто, док се у Јапану остављање бакшиша сматра увредом. Код нас је увреда само када се не остави ништа.

"Ствар је госта да ли ће оставити напојницу. Када плаћате картицом, можете да му кажете да желите да му дате напојницу од три до пет одсто или у номиналном износу 50, 100 или 200 динара, коју ће он да откуца на каси и наравно да је после прими", објашњава Генов.

Како указује, од одређеног износа напојница би се опорезивала. Истиче да је суштина иницијативе да сви добију од тог бакшиша, не само конобар, него и кувари и хигијеничари. Сматра ди би се тиме задржала наша радна снага.

Идеја је да се онда новац распоређује на основу правилника самог угоститељског објекта. Како наводи наш саговорник, већ годинама, током лета, више од 50 одсто професионалних угоститеља одлази у друге земље да ради за већу плату, а извесно и бакшиш.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво