Читај ми!

Извлачење дрва уз помоћ коња, на које се начине транспортују до купаца

Почетком грејне сезоне у појединим деловима Србије, цена буковине по једном кубику достизала је и стотину евра. Блага зима и смањена потражња за дрветом резултирала је и наглим падом цене готово и до 50 одсто. Проверавали смо да ли се лако долази до огревног дрвета и на који се све начин транспортује до купаца.

Баш као у нека давна времена, са неприступачних делова Фрушке горе, једини начин за извлачење дрва још је увек уз помоћ коња и самарица. Није лако ни радницима, ни коњима. Потребно је терет од неколико стотина килограма, спустити низ стрмине до путева.

"Тешко је и нама и коњима, али мора да се радити да се заради. Крвав је то динар", прича дрвосеча Влајко Возаревић.

Тамо где су приступачнији путеви, "Војводина шуме" то раде на модернији начин: дрва се утоварају у камионе и тако транспортују путевима или речним токовима.

"У последње три године подигли смо производњу дрвних сортимената са пола милиона кубика на шесто педесет хиљада. Стигли до максимума у вези са нашим плановима. Више немамо простора да урадимо", каже директор "Војводина шуме" Роланд Кокаи.

Додаје и да су улагали у механизацију, односно обуку људи, као и да им значи јер имају двадесет четири форвардера, као и двадесет осам тракторских екипажа који им помажу да привлаче дрвне сортименте из шуме до стоваришта.

Транспорт са баржама не само да је јефтинији и безбеднији, већ и бржи, док тешки натоварени шлепери уништавају друмове.

"Овакав вид транспорта, баржом који носи до хиљаду кубика, мења четрдесет камиона који би прошли насипима, путевима, кроз села и изазвали многа оштећења. Имамо кратке и средње транспорте наших машина из шуме до обале", каже технички директор "Војводина шуме" Милан Сучевић.

Додаје и да камиони њихових купаца не оштећују путеве, насипе, регионалне и сеоске путеве којима морају да прођу, уколико не транспортују асортименте на овај начин. 

И осим свих проблема око сече и транспорта, најбитније је да огревног дрвета има довољно и да је његова цена у паду.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво