Читај ми!

Изложба "Два лица, један живот" - исповест о тешкој борби против рака али и опомена

Поводом обележавања Светског дана борбе против рака, у Врању је отворена изложба фотографија "Два лица, један живот". Друштво онколошких пацијената жели да укаже колико је важна превенција и рано откривање карцинома, а планирају да изложбу поставе и у другим градовима.

Деле болне, интимне тренутке - када су у процесу лечења од рака изгубили косу, не и вољу. То је за сваког онколошког пацијента тежак период, желе да покажу да су јаки.

"Ја сам сада здрава, ја сам сада храбра и ја сада могу да причам о овим фотографијама. Из овог угла на слици је једна лепа жена без косе и са периком. Али у том тренутку када су фотографије настале, када сам ја била у процесу лечења, на хемиотерапији, тада је било јако тешко", каже Слађана Јанковић из Врања.

Јединствена изложба 15 фотографија у галерији позоришта - "Два лица, један живот", свака од њих прича своју борбу. Опомена или упозорење да будемо одговорни према себи и свом здрављу.

"Многи од нас нису свесни колико смо подложни болестима, али и колико не пазимо на своје здравље. Превентива је оно на шта константно указујемо и ове фотографије би требало да пробуде свест и да људи не дођу у ситуацију у којој смо ми били, тако што ће да раде превентивне прегледе", истиче Мирјана Николић.

Др Коста Здравковић, начелник Дневне онколошке болнице у Врању, поручује да је он много тога научио од чланица овог удружења.

"Много сам научио на медицини, на факултету, на специјализацији и субспецијализацији, али много тога сам научио у разговору са њима и у гледању њиховог понашања ван болнице. То су особе које су пуне живота и имају милион идеја", каже др Здравковић.

Болест не треба да буде забрањена тема, поручују из Друштва онколошких пацијената Врање. Деле и поруке подршке, мотивишу околину.

недеља, 26. март 2023.
9° C

Коментари

Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века
Re: pretplata
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом