Читај ми!

Шапић најавио премештање Зоолошког врта на Аду Сафари

После скоро 100 година, Београдски зоо-врт се премешта на језеро Ада Циганлија, како би Калемегдан могао да буде заштићен Унесковом листом културне баштине, изјавио је градоначелник Београда Александар Шапић приликом представљања будућег плана Зоо-врта.

"Због услова у којима се животиње налазе, а и због нашег највећег културног добра Калемегдана који није на листи Унеска, одлучили смо да је Ада Сафари прави избор", рекао је градоначелник и подсетио да је било сличних предлога и до сада.

Навео је и да је бивши директор Вук Бојовић желео да се Зоо-врт премести на Велико ратно острво што није било могуће због честих поплава, као и да је један од планова био да се Зоо-врт пресели негде на градску периферију, од чега су одустали.

"Сматрамо да Зоо-врт треба да буде део градске целине да би био близу људи који ће да га посећују и због комфора животиња, Ада Сафари је очигледно решење где ће животиње бити у природи, поред реке у зеленилу и тишини, али и практично у центру града", оценио је градоначелник.

Говорећи о оближњем насељу Партизан, које ће морати да сруше ради изградње Зоо-врта, у којем живи око 270 породица, Шапић је рекао да су преговори о одговарајућој стамбеној компензацији већ започети, као и да се разматра где ће бити изграђени станови за оне који ће бити пресељени.

"Нико неће остати без крова над главом", обећао је Шапић.

Додао је да ће на једној од следећих седница Скупштине разговарати о реализацији пешачког моста од Аде до Новог Београда.

"Искористићемо део плана који је усвојен пре више од 10 година, покушаћемо да једну од траса Савске жичаре, која је требало да повезује Нови Београд са Кошутњаком, саградимо до Аде", рекао је градоначелник и додао да ће на тај начин повезати два дела града.

Иако пројекат новог Зоо-врта још није готов, градоначелник се нада да ће бити завршен за две до три године, а нови Зоо-врт би се простирао на 14 хектара, што је двоструко више од садашњег.

Београдски зоо-врт основан је 12. јула 1936. године, а свечано је отворен под покровитељством југословенског индустријалца и тадашњег градоначелника престонице Владе Илића. 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво