Читај ми!

Резерве крви има за један дан, апел добровољним даваоцима да се одазову

Последњих недеља смањене су резерве крви у Инстуту за трансфузију. Резерви има свега за један дан. Драстично су смањене све негативне крвне групе али и 0+ је на самом минимуму недељама уназад. Зато још једном апел добровољним даваоцима крви да се одазову.

Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви Србије рекла је да су јутрос само три особе биле да дају крв, а у целој овој недељи је прикупљено 800 јединица крви, а потребно је око 1500 јединица за нормално функционисање.

"У овом тренутку резерве су једнодневне и надамо се да ће овај позив утицати на наше суграђане да дођу и дају крв", каже Кнежевићева.

Према њеним речима, у овом моменту драстично су смањене све негативне крвне групе али и 0+ је на самом минимуму недељама уназад.

Кнежевићева је позвала све суграђане који испуњавају услове да дају крв.

Како је навела, узрок смањених резерви крви је јер је доста операција одлагано током пандемије, односно потребе на клиникама су доста веће у последње време.

"Сви пацијенти који су на чекању морају да се стрпе још мало док се не прикупе веће резерве крви. Сви хитни случајеви морају да се збрину. Важно је да се сви сада заједно укључимо у ову борбу", каже Кнежевићева.

Напоменула је да се за сада не одлажу операције, али ако не буде бољи одзив видеће се како ће бити од понедељка.

"Данас Институт за трансфузију крви ради до 19 часова, један аутобус биће на тргу на Убу. Сутра је светски Дан борбе против рака. Ми сваки фебруар посвећујемо борби против рака и наглашавамо да велики број пацијената који болују од ове болести морају да примају крв током хемиотерапије или током хирушких интервенција и зато је важно да њима посветимо пажњу", подсетила је Кнежевићева.

уторак, 30. мај 2023.
15° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.