Читај ми!

Жене могу све – пројекат обуке за занатске радове, рад на виљушкару, багеру

За годину дана пројекта више од 200 жена прошло је обуку за послове у грађевинарству као што су занатски радови, управљање багером или виљушкаром. Пројекат је проширен и на ИТ послове.

Власница грађевинске компаније је након селекције кандидата, најзадовољнија била управо прецизношћу и стрпљењем који су показале кандидаткиње у односу на мушке колеге.

"Сматрамо да жене треба да буду подржане и од стране својих породица да оваква занимања бирају и да просто не буду искључене из могућности да лепо зараде поготово зато што су због нових технологија та занимања физички далеко мање захтевна него што је то некада био случај", наводи др Сања Поповић Пантић.

Велика одговорност је на школама, али и медијима који сензационалистички извештавају попут – "жене нападају мушка занимања".

"Не ради се ни о каквом освајању, него о потреби као и у свему да нашем друштву говоримо без било какве еуфорије и сензационализма, него да ствари сагледавамо реално и постижемо баланс и одговоримо захтевима тржиштима рада који су данас и те како компликовани и на крају, као најважнија порука, дакле не треба да игра никакву улогу у избору занимања ни дечака ни девојчица већ склоности, жеље, знања, вештине", истиче повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Подршка УН и ЕУ невладиним организацијама 

UN Women и делегација Европске уније су са 20 милиона динара подржали шест невладиних организација за борбу против родних стереотипа.

Пламена Халачева, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији, указује да је годишњи губитак у Европској унији на тржишту рада због родне сегрегације 370 милијарди евра. И Србија је упоредива.

Милана Рикановић, директорка Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији, наводи да није лако кроз један пројекат променити стереотипе.

"Није лако кроз један пројекат променити родне стереотипе које преносимо кроз неколико генерација и желела бих да вас све позовем да радимо на томе јер је то један од кључних предуслова да променимо и унапредимо родну равноправност и положај и жена и мушкараца", рекла је Рикановићева.

Жене теже до кредита 

Жене и даље, управо због имовинских гаранција, теже долазе до кредита за покретање сопственог посла, а однос међу оснивачима фирми је један према три у корист мушкараца.

"С обзиром на то да се наши програми заснивају на комбинацији кредита и бесповратних средстава да се онај део који се финансира из кредитних средстава финансира без хипотеке... предвидели смо, а надамо се да ће Влада усвојити предлог, да у овим временима која су опет мало економски изазовнија него претходна, тај део бесповратних средстава буде мало већи у односу на овај кредитни део", каже Катарина Обрадовић Јовановић из Министарства привреде. 

Број незапослених жена у трећем кварталу прошле године је мањи за 20 одсто него 2021. године, али су плате мушкараца веће за шест и по одсто у односу на жене.

недеља, 02. април 2023.
7° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно