Читај ми!

Случај експропријације српске имовине у Дрену, ЕУ тражи поштовање права власника

Канцеларија Европске уније у Приштини саопштила је да ЕУ са забринутошћу прати актуелне грађевинске активности на локалитетима Дрен и Лешак у општини Лепосавић на северу Косова.

У саопштењу Канцеларије Европске уније у Приштини наводи се да се њихова забринутост односи на извођење радова на земљишту у Дрену и Лешку  које је косовска влада одредила за експропријацију одлуком донетом 16. јануара 2023. године.

Канцеларија наводи да процес експропријације, према косовском закону, захтева период за јавне консултације и могућност да грађани оспоре било коју одлуку о експропријацији на суду пре него што постане коначна.

"ЕУ апелује на владу Косова да предузме све напоре како би осигурала да се поштује одговарајући процес и да се права власника имовине у потпуности поштују", наводи се у саопштењу Канцеларије.

Власници земљишта и њихови потомци, као и други мештани Дрена, села у општини Лепосавић, други дан протестују како би зауставили радове на путу који води од магистрале из правца Лепосавића до засеока Засеље у Лешку, а који су започети на основу одлуке владе у Приштини о експропријацији.

Радови су почели јуче, а обезбеђују их припадници косовске полиције и специјалне јединице.

Извођење радова омогућено је одлуком владе привремених приштинских институција о проглашењу више од 83 хектара на том подручју за земљиште од јавног значаја.

Гробље и црква из 13. века такође су предвиђени за рушење.

Према речима потпуковника косовске полиције Ветона Ељшанија, на том простору се ради на изградњи базе пограничне полиције.

Данас радова није било, али су грађевинске машине и неколико десетина припадника полиције и даље у близини магистралног пута Лепосавић–Рашка.

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић рекао је раније данас да је ноћ у Дрену протекла мирно. Навео је и да су се специјалне јединице са двадесетак возила удаљиле са локације, а да му је Ељшани рекао да се до даљег радови неће изводити.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво