Читај ми!

Две клинике у Београду без малтера и грејања, у подруму се и лечи и кува

Чекаонице и пријемни шалтери клиника за ендокринологију и кардиологију на једном месту, у делу, у који од изградње зграде 1929. године није ушао пацијент. Управа је овај простор, до пола укопан у земљу, за кратко време морала да претвори у амбуланте и чекаонице када су обе клинике из Поликлинике, због реконструкције кула у Клиничком центру Србије, морале да се иселе.

Да би се смањиле огромне гужве, оспособљени су нови шалтери, додате столице, оспособљене још три амбуланте у делу ходника где због влаге отпада малтер, са цеви изолација, а врата изгледају као да су ту од памтивека. Нема ни грејања.

"Пацијенти нису пролазили тим делом, то је био технички пролаз. Само један почетни део тога, од улаза у клинику до лифта је коришћен за превоз непокрентих болесника. То је био део у коме пацијенти нису чекали на преглед и нису боравили", каже проф. др Небојша Лалић, директор Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма.

Пацијенти са којима је РТС разговарао имају разумевања за услове у којима се клинике налазе. Има, кажу, и горе. Битно им је, истичу, да преглед може да се обави.

У амбулантама Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма годишње се лечи скоро 50.000 пацијената, а хоспитализује њих око 3.000.

У подруму, где је екипа РТС-а разговарала са пацијентима који чекају преглед, налази се још и кухиња, али и просторије у којима се пресвлаче лекари и сестре.

"Треба да се нађе простор за амбуланте на другом делу клинике и да се такође прошири, да се у самом ходнику нађе још места за амбуланте, као и да се изглед самог ходника приведе намени, с обзиром да су то скоро подрумске просторије за које никада није било довољно средстава да се нешто посебно реновирају", рекао је професор Лалић.

Када се заврши друга кула Клиничког центра Србије, амбуланте обе клинике преселиће се у нови простор Поликлинике и више неће бити потребе да се пацијенти прегледају у овом простору.

После тога, надају се у управи, доћи ће на ред да се, први пут од изградње, комплетно реконструише и Клиника за ендокринологију, која се простире на 9.000 квадратних метара.

понедељак, 20. март 2023.
14° C

Коментари

RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века
Pozdrav...
Дискус хернија, болест 21. века
XD
Срби се најкрвавије псују