Читај ми!

Скијалишта: Нисмо криви што је зима топла, али купљен ски-пас важи до краја сезоне

Директор "Скијалишта Србије" Дејан Ћика каже да је скијалишна сезона досад била ненормална због временских услова, али да Копаоник од ове недеље коначно ради пуним капацитетом и да угоститељи имају разлога да трљају руке. Они који су раније купили ски-пас, али га нису искористили у периоду за који је намењен, моћи ће да га искористе до краја сезоне.

Осам европских земаља забележило је ове године свој најтоплији јануарски дан од када се мере температуре, које су температуре у појединим деловима Швајцарске и јужне Немачке премашиле 20 степени Целзијуса, а 90 надзорних станица у Француској поставило је нове рекорде током Нове године.

Скијалишта у северним Алпима и француским Пиринејима била су тешко погођена недостатком снега, посебно она на нижим надморским висинама. Снега је колико-толико било само на италијанским Доломитима, јужно од швајцарских Алпа.

Ни у нашем региону није било снега, па је ски-сезона озбиљно закаснила, али и пореметила планове многих скијаша. Ипак, снег је коначно пао, па су у овом тренутку у нашем највећем ски-центру на Копаонику, скоро све стазе и инсталације пуштене у погон.

Директор "Скијалишта Србије" Дејан Ћика каже да су и почетком сезоне биле гужве на скијалишту на Копаонику, али зато што су радиле свега три стазе. Сада је ситуација другачија и угоститељи и хотелијери, како каже, трљају руке, а редови су оправдани јер скијалиште ради пуним капацитетом.

"Сезону смо 8. децембра дочекали у ненормалним условима, ем нема снега, ем је температура била у озбиљном плусу, вештачко оснеживање је било беспомоћно, али и поред тога сезону смо отворили са три стазе и нон-стоп је радило скијалиште, сад, у каквим условима, али било је снега, могло је да се скија", рекао је Дејан Ћика.

Директор "Скијалишта Србије" не памти овако високе температуре до средине јануара.

"Дешавало се да у децембру не буде, али при крају ипак буде снега, али да до половине јануара не буде снега и да буду овако високе температуре – не памтим", рекао је Ћика.

Управо су високе температуре онемогућавале да се прави вештачки снег.

"За то морају да се испуне одређени температурни услови – да је спољашња температура минус 3 и да је ниска влажност да би у пуном капацитету радили. Тога није било на почетку сезоне, сада, како је време протекло температура је задовољавајућа, правимо брда од снега које ноћу развлачимо по стазама", објашњава Ћика.

Они који нису искористили ски-пас, моћи ће до краја сезоне 

Од суботе ће све стазе на Копаонику бити у функцији, укључујући и Белу реку 1 и Белу реку 2. И на Старој планини сезона је каснила, али раде стазе уз жичару, а од сутра ће радити и Торник.

"Надамо се да ће се сезона продужити, па да ћемо надокнадити изгубљено. Пик је на Сретење, тада очекујемо око 10.000 скијаша да се окупи. И сада је просечан број скијаша на стазама на Копаонику 6.500", навео је Ћика.

Када је реч о вечерњем скијању, ове сезоне ради једна стаза због мера штедње а не три како је било претходних година.

Они који су раније купили ски-пас, али га нису искористили у периоду за који је намењен, моћи ће да га искористе до краја сезоне.

"Нисмо ми криви што у том периоду није било снега, али опет им омогућавамо да до краја сезоне искористе ски-пас", рекао је директор "Скијалишта Србије".

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво