Читај ми!

Обележен Дан заштите података о личности

У Привредној комори Србије обележен је Дан заштите податка о личности. Повереник за заштиту података о личности Милан Мариновић рекао је да увођење нових технологија у обраду података о личности, дигитализација и коришћење вештачке интелигенције не смеју бити на штету остварења људских права и једнакости међу људима.

Повереник Милан Мариновић је у уводном излагању поводом обележавања Дана заштите података о личности рекао да би, за разлику од дигитализације која је, без обзира на веома висок ниво употребе савремених технологија, а посебно снажних софтвера који је подржавају, ипак под, како се чини, довољном контролом и утицајем људског фактора, вештачка интелигенција, уколико се правилно не контролише, могла да се отргне контроли, што би могло проузроковати веома тешке последице.

"У сваком случају, увођење нових технологија у обраду података о личности, дигитализација и коришћење вештачке интелигенције не смеју бити на штету остварења људских права и једнакости међу људима.", рекао је повереник Милан Мариновић у уводном излагању поводом обележавања Дана заштите података о личности који се одржао у Привредној комори Србије.

На скупу је истакнуто да је зато један од примарних циљева институције Повереника, едукација грађана и оних који обрађују наше податке. Да је институција поред бројних обука, панела, округлих столова и студентских пракси желела да и најмлађима укаже шта су подаци о личности, на који начин могу бити злоупотребљени и коме могу да се обрате за помоћ. Додао је да су они најугроженији ученици основних школа јер проводе највише времена на друштвеним мрежама и популарним дигиталним платформама.

Зато је, како наводе из институције Повереника, припремљена Брошура под називом "Подаци о личности су наше благо, како их можемо заштитити?", аутора Драгана Илића, уз помоћ програма "Нова писменост", који заједнички реализују Америчка агенција за међународни развој (USAID) и организација Propulsion.

"Наша истраживања показују да скоро 40 одсто деце од 12 до 18 година не зна да заштити своје податке на интернету. Питање је и да ли у потпуности разумеју ризике и последице дељења својих личних података на мрежи? Због тога је кључно да деца од малих ногу уче о заштити података. Њиховом едукацијом у овом домену осигуравамо да се безбедно и одговорно крећу у дигиталном свету. Позивам родитеље, наставнике и све који раде са најмлађима да их подрже да прочитају и разумеју брошуру и помогну им у примени знања у свакодневном животу", изјавио је Дарко Соковић, руководећи партнер у организацији "Propulsion".

Током обележавања Дана заштите података о личности заменица Повереника Сања Унковић представила је најновију публикацију број 8. под називом "Заштита података о личности: Ставови, мишљења и пракса Повереника".

На данашњем обележавању Дана заштите података о личности учествовали су шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, шеф Мисије ОЕБС у Србији Јан Брату, заменица шефа Канцеларије Савета Европе у Београду Надиа Ћук и директорка Мисије УСАИД у Србији Брук Ајшам.

Они су у уводним излагањима указали на праксу у земљама Европске уније, као и на подршку коју пружају Републици Србију и институцији Повереника у овој области.

На крају Повереник се осврнуо и на надлежност из права на приступ информацијама од јавног значаја и подсетио органе власти да сутра, 31. јануара 2023. године истиче обавеза достављања годишњих извештаја Поверенику, путем Портала за достављање годишњих извештаја органа власти, на веб адреси: izvestaji.poverenik.rs.

уторак, 28. март 2023.
5° C

Коментари

PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века