Хаварија на копу Колубара; ЕПС: Нема веће штете, снабдевање струјом стабилно

У копу Колубара дошло је до хаварије када је клизиште зауставило рад једног багера. Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић после обиласка копа истакла је да неће бити угрожено снабдевање струјом Лазаревца и околних места. Нема веће штете, производња угља није угрожена, саопштава ЕПС.

У Рударском басену Колубара ноћас је дошло до хаварије на пољу Е у којој није било повређених, нити већег оштећења на опреми, изјавила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић након обиласка копа.  

"Дошло је до хаварије у РБ Колубара, клизишта које је зауставило рад једног багера, који је значајан за ово источно поље (Е) и хтела сам да се уверим да нема већег оштећења на опреми. Нико није повређен и најважније је да су ту већ људи који санирају ситуацију", рекла је Ђедовићева у изјави достављеној Танјугу.

Истакла је да неће бити угрожено снабдевање струјом, као ни топлотном енергијом за становнике Лазаревца и околних места.

"Трафо станица није угрожена, али треба наставити да се нагледа да и она не буде угрожена. Али, она само напаја копове, то јесте не напаја околна места, ни мања, нити већа. Има довољно угља на депонијама за снабдевање топлане која греје Лазаревац", рекла је Ђедовићева.

Каже да је, ипак, брине то што је прозводња угља у Колубари 30 одсто нижа у последње две недеље и да ће због ове хаварије бити још нижа.

"Морамо да радимо на већим количинама депонија угаља, то јест, залихама угља да не би наш енергетски систем и снабдевање грађана електричном енергијом дошли у питање. Из папира и извештаја се неке ствари не могу видети и зато сам ту вечерас да се уверим да су ствари под контролом - дошло је до хаварије, али није угрожено ни снабдевање струјом околних места, а ни грејање", закључила је Ђедовићева.

Рад капацитета ЕПС-а стабилан, сигурно снабдевање грађана и привреде

Екипе за санацију"Електропривреде Србије" изашле су на терен у најкраћем року, а производња угља у Огранку РБ "Колубара" није угрожена, саопштио је ЕПС.

Нема повређених радника, нити утицаја на снабдевање електричном енергијом насеља у зони рударских радова, наведено је у саопштењу. 

На источном делу површинског копа Поље "Е", 24. јануара поподне дошло је до активације постојећег клизишта и тренутно је заустављена производња багера "глодар 7" који ради на откопавању угља на БТУ систему.

У току су радови на терену, а очекује се да ће багер, након склањања земље која је делимично затрпала једну спољну гусеницу багера "глодара 7", бити транспортован на локацију, где ће у наредних десетак дана бити урађени већ раније планирани превентивни машински радови, наводе у ЕПС-у.

Такође, кажу, биће појачан рад багера "глодар 8", а у петaк ће се укључити и "глодар 2" како би се надокнадиле количине угља које копа "глодар 7".

Рад свих производних капацитета "Електропривреде Србије" је стабилан, а на депонијама термоелектрана ЕПС-а има 1,48 милиона тона угља, што је за 5,4 одсто више од плана и депоније су потпуно спремне, истичу у ЕПС-у.

Снабдевање грађана и привреде електричном енергијом је сигурно, а током јануара ЕПС је извезао електричне енергије у вредности 12,4 милиона евра. И наредних дана биће настављен извоз електричне енергије и то од седам до 10 милиона киловат-сати (7 -10 GWh) дневно, наводи се у саопштењу.

уторак, 23. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару