Читај ми!

Данас су Материце - каква је симболика везивања

По посебном хришћанско-православном календару, Детинци, Материце и Оци су празници нанизани у предпразништву Божића, дана рођења Христовог. Данас су Материце, празник Светих српских мајки.

Материце, дан мајки, у другу је недељу пред Божић. Данас, деца везују мајке, исто као што су и њих претходне недеље везивали родитељи, очекујући откуп.

Ово узајамно "дрешење" у хришћанским кућама ствара празничну, свечану атмосферу, попут оне коју су, уз дарове, створили источни мудраци светој породици Богодетета у Витлејемској пећини.

И симболика је јасна - припрема за дочек Божића, који је помирио човека са Богом одрешивши га веза грехова, доносећи нове везе, љубави за Бога. Оци, Материце и Детинци, посвећени су породици. Спрема се свечани, због Божићнег поста, посни руцак, који окупља целу породицу.

У дому у коме се данас везују мајке, требало би да влада љубав, мир, пријатељство, слога и вера. Као и крсне славе, и ови празници су јединствене наше светковине.

Материце, највећи хришћански празник мајки и жена, и данас су, као некада, прилика да се обрадују сиромашна или деца без родитеља.

петак, 14. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије